Kljub pozivu Goloba, naj se vzdrži, bo Tonin podpisal večstomilijonsko pogodbo

Slovenija 05. Maj 202219:53 > 21:35 11 komentarjev
Matej Tonin
Borut Živulovič/BOBO

Potem ko je najverjetnejši prihodnji mandatar Robert Golob pozval ministra za obrambo Mateja Tonina, naj se vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup bojnih vozil boxer, je Tonin včeraj Goloba povabil na obisk na ministrstvo za obrambo (Mors). Golob se njegovemu vabilu po poročanju POP TV ne bo odzval, Tonin pa pravi, da bo 343,4 milijona evrov težko pogodbo podpisal.

Kljub opozorilom Roberta Goloba, ki ga je minister za obrambo Matej Tonin včeraj povabil na sestanek, a je ta vabilo zavrnil, Tonin napoveduje, da bo pogodbo za nakup osemkolesnikov boxer podpisal še do konca mandata, poroča POP TV. Tonin lahko pogodbo podpiše 15 dni po objavi zakona o ratifikaciji v uradnem listu. Memorandum, s katerim bo kupil 45 nemških osemkolesnikov boxer, bo tako podpisal v zadnjih tednih svojega mandata.

Odločitev upravičuje s tem, da gre za zaključek projekta, ki so ga peljali dolgo časa, Slovenska vojska pa ta nakup potrebuje. “Trditi, da tega ne potrebujejo, je tako, kot da bi rekel, da policisti ne potrebujejo avtomobila,” je v pogovoru za POP TV dejal Tonin. V Levici ob tem opozarjajo na legitimnost take poteze ministra v odhodu.

Kot smo poročali včeraj, je minister za obrambo Matej Tonin še vedno prepričan, da Slovenska vojska potrebuje bojna vozila boxer, za katera naj bi Slovenija odštela 343,4 milijona evrov. Tonin ne vidi ovir, da do podpisa pogodbe ne bi prišlo še v mandatu aktualne vlade, najverjetnejšega novega mandatarja Roberta Goloba je zato povabil na obisk, da mu predstavi pogodbo za nakup. Predsednik stranke Gibanje Svoboda je po poročanju POP TV njegovo vabilo zavrnil.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci ministrstva za obrambo dejal Tonin, naj bi s podpisom pogodbe prihodnjemu mandatarju “delal uslugo”, saj da se mu s temi stvarmi ne bo treba “ukvarjati in se prerekati s koalicijskimi partnerji”. Kot je še dejal Tonin, se bo Golob tako glede večstomilijonskega nakupa lahko izgovarjal na sedanjega ministra za obrambo. Dodal je še, da gre pri podpisu pogodbe za boxerje za “povsem normalne tekoče zadeve”, ob čemer je znova spomnil, da sta nakup boxerjev potrdila tako vlada kot državni zbor. Posel je zdaj treba le še formalno zaključiti, pravi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje