Danes pogajanja strokovnih skupin, predsedniki skupaj spet v petek

Slovenija 04. Maj 202207:56 > 05. Maj 2022 16:20 0 komentarjev
Mesec, Golob, Fajon
Vodje koalicijskih strank. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Koalicijska pogajanja za sestavo 15. slovenske vlade bodo danes potekala na ravni strokovnih skupin, ki bodo po posameznih področjih usklajevale koalicijsko pogodbo, za kar so uskladili tudi urnik. Predsedniki strank bodoče koalicije se bodo znova sestali v petek, ko bo predvidoma znana razporeditev ministrstev med koalicijskimi partnericami.

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec so prvi uradni krog koalicijskih pogajanj, ki je potekal v torek, ocenili kot uspešnega. Določili so časovnico nadaljnjih pogajanj, vlado pa si želijo sestaviti do 3. junija. Do konca tedna je pričakovati razrez ministrskih mest po koalicijskih partnerjih. Najverjetnejši kandidat za mandatarja Golob je dejal, da bodo poskušali ujeti najhitrejši rok, to je 3. junij, kot tisti, ko bi sestavili vlado.

“Predpogoj za to je, da bomo še pred 13. majem uskladili večino točk med sabo, da lahko gremo s formiranjem parlamenta naprej po hitrem postopku,” je dodal Golob. Dodal je, da za zdaj težav ne vidijo praktično nikjer, tudi z vidika rokov ne, ki pa so po Golobovih besedah “zelo napeti”.

Koalicijsko pogodbo bodo po Golobovih besedah parafirali najkasneje 13. maja, še pred ustanovno sejo DZ, na kateri bodo izvolili tudi predsednika DZ. Ali bo predsednik oz. predsednica DZ iz kvote Gibanja Svoboda, pa se koalicijski partnerji še niso dogovorili. S prvim krogom uradnih koalicijskih pogajanj sta bila zadovoljna tudi Fajonova in Mesec.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!