Pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo: izhodišča predvidoma prihodnji teden

Slovenija 15. Feb 202306:38 > 22:20 0 komentarjev
Čakalnica
Srdjan Živulović/BOBO

Dopoldne se je začela pogajalska seja o novem plačnem stebru za zdravstvo. Sindikati bodo izhodišča za pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo dobili predvidoma prihodnji teden. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan in ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik izjav po koncu današnjega srečanja nista dajala.

Vlada ter sindikati zdravstva in socialnega varstva so se dopoldne sestali na pogajanjih o novem plačnem stebru za zdravstvo. Vladna stran po srečanju izjav ni dajala, v sindikatih so pojasnili, da jim je bila danes predstavljena primerjalna analiza plač v evropskih državah, natančnejša izhodišča pa bodo dobili v začetku prihodnjega tedna.

Predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič je v izjavi po srečanju pojasnila, da danes še niso dobili izhodišč za pogajanja, dogovorili pa so se, da jim jih bo vladna stran posredovala prihodnji teden. Danes pa so jim po njenih besedah predstavili analizo plač v 20 evropskih državah.

Preberite še: Razčiščevanje ministra in zdravstvene blagajne, ki ostajata na bojni nogi

“Kar nas veseli, je, da se bomo primerjali z uspešnimi zahodnoevropskimi državami,” je po srečanju ugotavljal podpredsednik sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides Gregor Zemljič. Kaj več pa bodo lahko komentirali, ko dobijo natančnejša izhodišča vlade, je napovedal.

Ilešič Čujovič je bila v komentarjih prav tako previdna. Na vprašanje, ali primerjava z zahodnoevropskimi državami kaže na to, da bodo plače na koncu višje, je odgovorila, da so seveda namen reforme plačnega sistema stimulativne plač, je pa njihovo stališče, da morata iti plačna reforma in reforma zdravstvenega sistema “z roko v roki”.

Irena Ilešič Čujovič
Aljaž Uršej/N1

Po njenih napovedih se bodo pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo nadaljevala prihodnjo sredo, pričakuje pa, da bodo kaj več vedeli že po ponedeljkovih centralnih pogajanjih z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja.

Tudi po besedah predsednice Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Slavice Mencingar je bila današnja predstavitev presplošna, da bi vsebino že lahko komentirali, a so se, kot je dodala, tudi dogovorili, da do zaključka pogajanj o vsebini ne govorijo.

Je pa Mencingar pojasnila, da napoved protestnega shoda medicinskih sester in drugih zaposlenih v zdravstveni negi, ki je predviden za 22. februar, ostaja. Kot pravi, z vladne strani ni bilo nobenega odziva, “kot da nas ni”.

V petek o novem plačnem stebru za izobraževanje

Danes bi se morala nadaljevati pogajanja o razrešitvi stavkovnih zahtev Visokošolskega sindikata Slovenije, a jih je vladna stran preklicala. Sindikat zdaj vabi na sestanek v petek, a v širši sestavi. Plačni del njihovih zahtev želi namreč reševati v okviru pogajanj o novem plačnem stebru.

Predsednik visokošolskega sindikata Gorazd Kovačič je za STA pojasnil, da bo petkov sestanek potekal na željo ministrstva za javno upravo. Poleg njihovega sindikata je vabljen tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Po Kovačičevih besedah je ambicija vladne strani, da se “plačni del obojih stavkovnih pogajanj prestavi v nov kontekst, in sicer v kontekst oblikovanja novega plačnega stebra”.

V sindikatu pa vztrajajo, da gre vendarle za stavkovne zahteve, ki jih želijo rešiti v okviru pogajanj o razrešitvi stavkovnih zahtev, je poudaril Kovačič. Kljub temu se bodo petkovega sestanka udeležili, ker v pogajalskem procesu po njegovih navedbah prihaja do določenih blokad. Menijo namreč, da je koristno, da se sestanejo z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik in si neposredno izmenjajo stališča.

Vladna pogajalska skupina, ki je pristojna za sklenitev aneksov h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje in jo vodi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič, doslej ločeno pogajala z visokošolskim sindikatom in Svizom.

Preklic za danes napovedanih pogajanj je Kovačič označil za neprimeren, saj bi se po poslovniku pogajanj o tem morala predhodno uskladiti vodji obeh pogajalskih skupin, a je šlo za enostransko potezo. Ob tem je spomnil, da je težava pri petkovem terminu, saj je na fakultetah informativni dan.

Očitno pa so nezadovoljni tudi v Svizu, saj so za četrtek sklicali novinarsko konferenco, na kateri se bo glavni tajnik Branimir Štrukelj odzval na “neustrezen odnos vlade oziroma njeno izmikanje pogajanjem za sklenitev stavkovnega sporazuma s Svizom”. Ko so napovedali, bo komentiral tudi minuli teden predstavljena izhodišča za prenovo plačnega sistema javnega sektorja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!