Pogajanja o plačnem dogovoru za javni sektor bodo nadaljevali v četrtek

Slovenija 26. Sep 202207:30 > 21:00 1 komentar
Branimir Štrukelj
Žiga Živulović jr. /BOBO

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja danes še niso parafirali plačnega dogovora. Po približno sedmih urah pogajanj so pojasnili, da se razhajajo še v dveh oz. treh točkah. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa upa, da se bodo v četrtek, ko bodo pogajanja nadaljevali, o dogovoru dokončno uskladili.

“Danes je prišlo do določenega napredka, vendar sta vsaj dve, če ne tri stvari še ostale odprte,” je po pogajanjih dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Kje se je zapletlo oziroma pri katerih vprašanjih med vlado in sindikati še ni soglasja, konkretneje ni želel govoriti, “da bi pustili prostor za pogajanja, ki so še vedno konstruktivna in imajo možnost, da jih uspešno sklenemo”.

Tudi vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek odprtih vprašanj ni želel komentirati. Pojasnil je, da je sindikalna stran danes praktično v vseh točkah nastopala z enotnim stališčem. Se pa po njegovih besedah z vsako točko, ki ostaja neusklajena, število sindikatov, ki bi bili dogovor pripravljeni podpisati, zmanjšuje. “Zato je pomembno, da je na koncu dogovor res tak, da bo usklajen s kar največjim številom sindikatov,” je še dejal Počivavšek.

Na vprašanje, ali so v glavnih točkah vendarle usklajeni, pa je odvrnil, da so na koncu vse točke pomembne, saj je treba pogledati celoto in kako se posamezne vsebine dogovora med sabo prepletajo. Zato je po njegovih besedah težko govoriti o bolj oz. manj pomembnih točkah dogovora. Po oceni ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik so pogajanja potekala v konstruktivnem duhu. Kot je napovedala, bodo zdaj preučili določene točke dogovora, kako se dopolnjujejo in kako učinkujejo druga na drugo, pri čemer je menila, da ne gre za “nič takega, česar v tem tednu ne bi znali zapreti”.

Kot je izhajalo iz izjav pred tednom dni, naj bi se sicer načeloma uskladili o zvišanju vrednost plačnih razredov za 4,5 odstotka z oktobrskimi plačami. Večini v javnem sektorju bi se nato plače dvignile še enkrat čez nekaj mesecev, tokrat za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstotni dvig. Dvignila bi se višina nadomestila za malico, izplačali bi poračun regresa za letni dopust, a ne za vse enako, ampak glede na plačni razred.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.