Darilo ob koncu šolskega leta lahko učiteljici nakoplje tudi nevšečnosti

Slovenija 28. Maj 202312:02 0 komentarjev
obdarovanje učiteljic in vzgojiteljic
PROFIMEDIA

Ob koncu šolskega leta želijo številni starši svojo hvaležnost vzgojiteljicam in učiteljicam pokazati tudi s simboličnim darilom. A kaj podariti? Že hitro brskanje po spletu navrže številne ideje, unikatne izdelke, izdelane posebej za darila ob koncu šolskega leta. Skodelice in lonci za rože s posvetilom, zapestnice, sladkarije, peresnice in še kaj bi se našlo. Nekateri starši celo predlagajo, da se učiteljici podari bon. Kaj učiteljice prejmejo najpogosteje? Kako se organizirajo starši? In katera darila bodo učiteljicam prinesla težave?

Običajno se vzgojiteljicam in učiteljicam ob koncu šolskega leta podari kakšna malenkost. Rože, kavo, skodelico s posvetilom, sladkarije, knjigo … so našteli starši, s katerimi smo se pogovarjali. Učiteljici, ki je odšla na porodniški dopust, je na primer razred kupil komplet za novorojenčka. Drugi, ki je razred učila le nekaj mesecev, pa so poklonili rože.

Gre za malenkost, izraz hvaležnosti razreda ob koncu šolskega leta. A organizacijo običajno prevzame ena od mam, ki zbere predloge, denar in kupi darilo ali celo sama kaj izdela. Obdarovanje običajno spremlja tudi nekaj drame. Pogosto se zapleta pri zbiranju sredstev, določitvi višine prispevka in izbiri učiteljev, ki bi jih obdarili. Eden od očetov nam je napisal, da se vedno najde nekdo, ki se ne strinja z izbiro darila. Ena od mam pa je opisala, da ob zbiranju sredstev za obdarovanje vedno napišejo, da je to prostovoljno, saj se vedno najde kdo, ki denarja ne želi ali ne more prispevati.

obdarovanje
PROFIMEDIA

Mama starejše osnovnošolke in malčka v vrtcu pa opaža, da je na trgu čedalje več ponudbe personaliziranih daril. Sama pri obdarovanju še vedno stavi na klasiko, kot so knjige, zbirke pesmi, boni za gledališče in rože. A je darilo močno odvisno od tistega, ki organizira obdarovanje, ostali starši se večinoma s predlogom strinjajo. Na predmetni stopnji pa po njenih izkušnjah obdarovanje organizirajo otroci. “Gre za lepo navado, prav je, da vzgojiteljice in učiteljice obdarijo,” je prepričana.

Kolikšna pa je vrednost darila? Najpogosteje zbirajo med dvema in petimi evri na otroka, kar pri 25 otrocih v razredu nanese od 50 do 125 evrov, če prispevajo vsi.

Katera darila so najpogostejša?

V mariborski osnovni šoli Franca Rozmana – Staneta šolarji najpogosteje podarijo simbolična darila, ki jih izdelajo sami, ali kak cvet. “Najpogosteje na obdarovanje otroke spomnijo starši. Predstavniki staršev ob koncu leta povprašajo starše, ali so se pripravljeni učitelju zahvaliti ob koncu šolskega leta. Potem na tak način to tudi izpeljejo. Nekateri učenci se spomnijo tudi sami in se zahvalijo učiteljem,” je povedala ravnateljica Katja Pregl. Dodala je, da se učitelji zavedajo vrednosti daril, ki jih še lahko kot javni uslužbenci sprejmejo.

Ocenjuje, da obdarovanja danes ni več tako, kot je bilo včasih. “Spremembo vidim v tem, da je manj izkazovanja hvaležnosti za opravljeno delo s preprosto besedo hvala. Nič drugega. Ob zahvali dobiš občutek, da cenijo trud in opravljeno delo,” je rekla Pregl.

Staršem, ki se trenutno dogovarjajo, kaj podariti učiteljem in vzgojiteljem, pa ravnateljica mariborske šole svetuje, naj podarijo predmete, narejene iz srca. “Risba v okvirju je lahko veliko bolj trajen spomin na razred ali generacijo kot pa vrednejši predmet, zaradi katerega ima lahko učitelj težave.”

obdarovanje učiteljic in vzgojiteljic
PROFIMEDIA

Učenci Osnovne šole Koper učiteljem ob koncu šolskega leta poklonijo risbice, lepe misli in pesmice. “Na načelni ravni so se tudi starši dogovorili, da denar, ki bi ga porabili za obdarovanje učiteljev ob koncu šolskega leta, namenijo v šolski sklad,” je pojasnila ravnateljica Ingrid Poropat. Obdarovanje imajo na ta način urejeno že nekaj let.

Pri obdarovanju se učenci običajno organizirajo na ravni oddelka. “V šoli imamo šolski vrt, kjer mentorica spodbuja učence k pripravi zelišč, ki jih lahko poklonijo ob koncu šolskega leta,” je rekla. Pred tem so učitelji običajno dobili rože ali bombonjere. “Nikoli ni bilo vrednih daril. Gre res samo za izkaz hvaležnosti. Včasih je ravnanje med šolskim letom, konstruktivno sodelovanje, najpomembnejše,” je še dodala Poropat.

obdarovanje učiteljic
PROFIMEDIA

“Takšnega obdarovanja že dolgo več ne opažam,” je povedal ravnatelj jeseniške Osnovne šole Prežihovega Voranca Robert Kerštajn. “Sem in tja dobijo učiteljice za dan žensk cvetje. V prvem razredu naredijo slikanice ali odtisnejo prste. Devetošolci pa na valeti podarijo šopek ravnatelju in razredničarki,” je povedal. Dodal je, da se verjetno nekoliko pozna tudi, da je ekonomski položaj staršev na Jesenicah slabši kot na primer v Ljubljani.

Po njegovih izkušnjah je bila praksa nekoč drugačna. “Morda so se zadeve prav zaradi bojazni pred korupcijo nekoliko umirile,” je povedal Kerštajn, ki delo ravnatelja opravlja že 15 let. “Včasih so učiteljice dobile tudi kakšen bon ali lesene stenske ure z izrezljanimi imeni. To sem dobil tudi jaz, ko sem še bil razrednik. To so bile malenkosti. Ne gre za križarjenje po Sredozemlju,” je dodal.

otrok z darilom v rokah
PROFIMEDIA

Česa vzgojiteljicam in učiteljicam ne smete podariti?

Učitelji in vzgojitelji sodijo med javne uslužbence, kar pomeni, da ne smejo sprejemati daril, povezanih z delom. Vendar so priložnostna darila manjše vrednosti, kamor sodi obdarovanje ob koncu šolskega leta, izjema. Tako učitelji smejo sprejeti darilo, če njegova vrednost ne presega 100 evrov, je pojasnila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Darila v vrednosti do 100 evrov lahko učitelji obdržijo in z njim razpolagajo. Če darilo preseže vrednost 50 evrov, ga morajo prijaviti.

“V nobenem primeru pa učitelji kot uradne osebe ne smejo sprejeti darila, če se kot darilo izročajo denar, vrednostni papirji, darilni boni in drage kovine,” so zapisali. “Takšno darilo so zaposleni dolžni zavrniti, vrniti darovalcu oziroma z njim ravnati v skladu s predpisi in v nobenem primeru to darilo ne sme postati last prejemnika ali njegovega delodajalca.”

Komisija je pravila orisala s primerom. Darilo v vrednosti 80 evrov, za katero so prispevali vsi starši razreda, lahko učiteljica obdrži. Izpolniti mora obrazec za evidentiranje prejetega darila, saj je vrednost presegla 50 evrov. Obrazec mora izročiti pooblaščeni osebi za vodenje seznama daril na šoli. Drug razred pa je učiteljici želel podariti darilni bon. A tega učiteljica ne sprejme, saj takšno darilo po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije ni dovoljeno.

rože za obdarovanje
PROFIMEDIA

Vzgojno-izobraževalne ustanove morajo voditi seznam prejetih daril, vrednejših od 50 evrov. V seznam morajo vpisati podatke o vrsti in ocenjeni vrednosti darila, darovalcu in drugih okoliščinah izročitve darila. Te sezname morajo KPK posredovati do 31. marca za preteklo koledarsko leto.

A KPK do konca letošnjega marca, ko se je iztekel rok za lansko leto, nobena šola ali vrtec ni prijavila prejetih daril. “To lahko torej pomeni, da uradne osebe navedenih subjektov niso prejele daril, katerih vrednost bi presegala 50 evrov,” so sklenili pri KPK.

Ministrstvo je medtem že objavilo šolski koledar za naslednje leto. Poglejte, kdaj so šolske počitnice 2024.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!