Darko But kritičen do vlade: Moti me način, tega si nismo zaslužili

Slovenija 07. Okt 202206:38 5 komentarjev
Darko But
Denis Sadiković/N1

Po podanem odstopu je vlada razrešila generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Darka Buta, kot v. d. pa ga bo na položaju nasledil Leon Behin. But je v odzivu za N1 komentiral, da njegova menjava ni sporna sama po sebi, motijo pa ga predvsem očitki nadrejenih. "Moti me način, kako je bila menjava predstavljena: slabo vodenje, neorganiziranost, kaos. Tega si nismo zaslužili ne moji sodelavci ne jaz. S tem trpi ugled celotne uprave," je dejal.

Razrešeni generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But, ki je pred tem podal odstop, je v pogovoru za N1 komentiral svoj odhod z vrha uprave. Kot je dejal, ne vidi težav v razrešitvi, ampak v njeni argumentaciji. Nadrejeni so namreč Butu med drugim očitali slabo vodenje.

“Moti me način, kako je bila menjava predstavljena: slabo vodenje, neorganiziranost, kaos. Tega si nismo zaslužili ne moji sodelavci ne jaz. S tem trpi ugled celotne uprave,” je povedal in dodal, da mora, če človek začuti, da nima zaupanja, odstopiti. “Odstopil sem, ker sem začutil, da je to prav,” je dejal.

Pri tem je spomnil, da je bil na čelu uprave za zaščito in reševanje 12 let, v tem času pa se je zamenjalo osem ministrov.

But je ministru za obrambo Marjanu Šarcu ponudil odstop po avgustovskem kibernetskem napadu na upravo. Inšpektorji urada za informacijsko varnost so po vdoru odkrili vrsto nepravilnosti in upravi naložili 24 ukrepov in devet priporočil. “Kibernetski napadi so se dogajali tudi drugod, čeprav je bila tudi naša napaka velika. Sistem ni bil konfiguriran za delo od doma,” je ocenil But.

But ostaja na upravi za zaščito in reševanje

Možnost, da bi se lahko But že v času vlade Roberta Goloba poslovil od položaja, je nakazal že v majskem pogovoru za N1. O tem, ali kot direktor uprave razmišlja o bodočem resornem ministru in ali ga skrbi, da bi ga odstavil, je takrat povedal, da je “že ob imenovanju vprašanje časa, kdaj boš odstavljen”. Na to izjavo je spomnil ob razrešitvi. “Že ko ste me maja vprašali, ali me bo minister zamenjal, sem rekel, da to vedno lahko stori v prvem letu. S tega stališča ne vidim težav,” je poudaril.

Vlada je na Butovo mesto kot v. d. imenovala Leona Behina, ki bo položaj nastopil z 8. oktobrom, do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

But je v pogovoru za N1 še dodal, da Behina dobro pozna, da ga je povabil na upravo in ga pozneje postavil za direktorja operative. “Vem, da si bo prizadeval, želim mu dobro delo še naprej, zaradi uprave, vseh prostovoljcev in državljanov,” je dejal. Dodal je, da na upravi ostaja kot svetovalec generalnega direktorja in da je “to način življenja, ki sem mu zaprisežen”.

Leon Behin je po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir gozdarstva. Ima dolgoletne izkušnje na področju zaščite in reševanja, gasilstva ter vodenja različnih aktivnosti nudenja pomoči po naravnih nesrečah v Sloveniji in v tujini. Med drugim je deloval tudi na področju pridobivanja evropskih kohezijskih sredstev ter vodenja investicij. Pred imenovanjem za v. d. generalnega direktorja uprave je bil v. d. generalnega direktorja direktorata za proračun na ministrstvu za finance.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje