Darovanje krvi kot dejanje solidarnosti

Slovenija 14. Jun 202210:13 0 komentarjev
Krvodajalstvo
Bor Slana/BOBO

Ob svetovnem dnevu krvodajalstva v RKS in zbornici zdravstvene nege izpostavljajo velik pomen predvsem prostovoljnega krvodajalstva, saj je iskanje prostovoljnih darovalcev marsikje še vedno izziv. Izpostavljajo, da krvodajalstvo rešuje življenja in krepi solidarnost v družbi. Svetovni dan poteka pod geslom Darovanje krvi je dejanje solidarnosti.

14. junij je bil kot svetovni dan krvodajalcev določen, ker se je na ta dan leta 1868 rodil avstrijski biolog in patolog Karl Landsteiner. Odkril je krvne skupine A, B in O, kar je privedlo do široke uporabe transfuzije krvi ter prineslo velik napredek na področju medicine, za kar je leta 1930 prejel tudi Nobelovo nagrado.

S svetovnim dnevom krvodajalstva želi Svetovna zdravstvena organizacija dvigniti ozaveščenost o potrebi po varni krvi in krvnih pripravkih za transfuzijo ter poudariti pomemben prispevek predvsem prostovoljnih, neplačanih krvodajalcev.

Kot namreč opozarjajo v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije, v mnogih državah še vedno primanjkuje darovalcev. Številne razvitejše države lahko zadovoljijo svoje potrebe po krvi s prostovoljnim, neplačanim krvodajalstvom, v revnih državah pa sta iskanje prostovoljcev in zagotavljanje varne krvi še vedno izziv, so zapisali. Zato se jim zdi pomembno, da bi postalo krvodajalstvo v bližnji prihodnosti po vsem svetu v celoti neplačano in prostovoljno.

Darovanje krvi je dejanje solidarnosti
Rdeči križ Slovenije/WHO

Nasploh opozarjajo na velik pomen krvodajalstva, tako za delovanje zdravstvenega sistema kot razvijanje solidarnosti v družbi. Varna kri in krvni pripravki so bistven element vsakega zdravstvenega sistema, navajajo besede predsednika sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v anesteziologiji, intenzivni terapiji in transfuziologiji pri Zbornici – Zvezi Antona Justina.

Na Rdečem križu Slovenije (RKS) pa v poslanici izpostavljajo, da je za zagotavljanje potreb po transfuziji krvi pomemben predvsem učinkovit krvodajalski program, za katerega je značilna široka in aktivna udeležba prebivalstva. Da bi vsem, ki potrebujejo transfuzijo, zagotovili dostop do varne krvi, pa so v vseh državah potrebni prostovoljni, neplačani krvodajalci, ki redno darujejo kri, izpostavljajo. Pozvali so k čim večji vključenosti v darovanje krvi ter se zahvalili vsem, ki kri že darujejo, in vsem ostalim, ki skrbijo, da “vir krvi nikoli ne presahne”.

Poleg svetovnega dneva krvodajalcev v Sloveniji praznujemo tudi slovenski dan krvodajalstva, in sicer 4. junija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!