Delavci v bližini Sneberskega nabrežja utrjujejo protipoplavne nasipe ob Savi

Slovenija 07. Nov 202315:15 1 komentar
poplave
Foto: Civilna iniciativa Sneberje

Avgustovske poplave niso prizanesle niti prebivalcem Sneberij, ki so takrat ljubljanski občini očitali neodzivnost. Po oceni župana mestne občine Zorana Jankovića naj bi bilo do danes obnovljenih že 80 odstotkov poškodovanih objektov. Vse oči so sedaj uprte v utrjevanje in grajenje novih protipoplavnih nasipov ob Savi. Bo stroka našla ustrezno rešitev, da v prihodnje ne bo poplavilo tamkajšnjih stanovanjskih in drugih objektov?

V bližini Sneberskega nabrežja delavci utrjujejo protipoplavne nasipe ob Savi, prejšnji četrtek pa so začeli graditi tudi novega, kjer ga še ni bilo. Nasipi so zdaj široki štiri metre in visoki od 1,5 do dveh metrov, je na današnji novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković.

Pred napovedanimi petkovimi nalivi so prejšnji četrtek začeli utrjevati nasipe in voziti dodatno zemljo, tovornjaki pa zemljo vozijo tudi danes. “Nasipi se že dejalo naprej, zdaj se utrjujejo,” je dejal Janković.

Prebivalce je v četrtek obiskal skupaj s predstavnikom civilne zaščite Luko Novakom in vodjo izmene Gasilske brigade Ljubljana Juretom Dolinarjem, po tem pa so takoj stekli dogovori za ureditev nasipa. Prebivalcem Sneberskega nabrežja pa so razdelili tudi dodatne protipoplavne vreče.

Nabrežje bi si naj prihodnji teden ogledali tudi predsednik vlade Robert Golob in strokovne službe, predstavili bodo rešitve, ki jih je sicer po Jankovićevih besedah hidrolog Rok Fazarinc že predal Direkciji RS za vode. Janković meni, da mora direkcija nasipe zaključiti in jih utrditi, “saj zemlja pomešana z glino potrebuje nekaj časa, da se usede, sicer jo bo voda odnesla”.

Janković bi zgradil betonski zid

Janković sicer zagovarja, da bi tik ob robu naselja ob razlivnem polju zgradili betonski zid, ki bi preprečil, da bi voda v Snebersko nabrežje prišla od zadaj. “To škarpo bi ozelenili in bi sigurno držala vodo,” je prepričan župan. Po njegovih besedah pa je treba posebej reševati podtalno vodo, ki je tam ne morejo ustaviti, saj bi se razlivala proti obvoznici.

Obnova večine objektov v Sneberskem nabrežju, ki so jih prizadele avgustovske poplave, se sicer zaključuje. Po Jankovićevi oceni je zaključenih 80 odstotkov objektov. Prebivalcem so doslej izplačali polovico od 1,8 milijona sredstev, ki so jih zbrali za pomoč prizadetim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje