Delo prek študentskega servisa: kako znižati dohodnino?

Slovenija 31. Maj 202305:20 2 komentarja
Študentki
PROFIMEDIA

Finančna uprava bo danes odposlala še drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine, med prejemniki pa bodo tudi nekateri študenti. A ti pogosto ne vedo, da lahko, čeprav potnih stroškov ne dobijo izplačanih vsak mesec, te uveljavljajo ob prejemu dohodnine, s tem pa si jo lahko znižajo. Kakšni so postopki in kako vložiti zahtevek za uveljavitev potnih stroškov?

Konec maja bo finančna uprava (Furs) davčnim zavezancem po pošti na dom poslala še drugi sveženj informativnih računov.

V drugem svežnju so običajno tisti zavezanci, ki uveljavijo olajšavo za vzdrževane družinske člane, dosegajo dohodke iz dejavnosti ali imajo katastrske dohodke.

Po 31. maju bodo informativne izračune dohodnin prejeli tudi nekateri študenti, ki pogosto ne vedo, da lahko, čeprav potnih stroškov ne dobijo izplačanih vsak mesec, te uveljavljajo po prejemu informativnega izračuna.

Lani je po podatkih Fursa potne stroške v letu 2021 uveljavilo 41.427 dijakov in študentov, to je 45,92 odstotka – kar torej ni niti polovica vseh, ki delajo prek študentske napotnice.

Študenti in dijaki lahko torej za delo prek študentskega servisa poleg splošne (če ga starši ne uveljavijo kot vzdrževanega družinskega člana) in posebne olajšave uveljavijo potne stroške in prenočitev v času dela prek napotnice. Tako lahko študenti znižajo davčno osnovo, s tem pa tudi dohodnino. V nadaljevanju preberite, kako vložiti zahtevek za uveljavitev potnih stroškov.

Kako jih uveljaviti?

Rok za uveljavitev stroškov prevoza in nočitve je 5. februar, a jih dijaki in študenti lahko uveljavijo tudi naknadno kot ugovor zoper informativni izračun dohodnine. Ugovor morajo podati v 15 dneh od vročitve (20. dan od odpreme dohodnine).

Potne stroške finančna uprava prizna na podlagi dokazil. Dijaki in študenti morajo predložiti vozovnico, delodajalčevo potrdilo o mestu opravljanja dela in poročilo o prisotnosti na delu. Če pa uporabljajo svoje vozilo, morajo predložiti pisno izjavo o uporabi lastnega vozila in podatke o številu prevoženih kilometrov (razdalja med domom in mestom opravljanja dela). Z lastnoročnim podpisom morajo zagotoviti, da so navedeni podatki resnični in točni.

Če študent oziroma dijak iz utemeljenih razlogov, kot so pomanjkanje javnega prevoza ali pa časovno neustrezen vozni red, ni mogel uporabiti javnega prevoza, mu finančna uprava prizna 21 centov za vsak kilometer poti.

Za uveljavitev potnih stroškov ni posebnih obrazcev, ampak morate izjave izpisati sami.

Kakšne olajšave še poznamo?

Po zakonu o dohodnini obstaja več vrst olajšav, a le eno morajo uveljaviti sami. Gre za dejanske stroške prevoza in prenočitev.

Splošna olajšava. Ta se prizna vsakemu rezidentu. Dijakom in študentom se prizna pod pogojem, da jih starši ne uveljavijo za vzdrževanega družinskega člana.

Do posebne olajšave so upravičeni rezidenti, ki imajo status študenta ali dijaka in so stari manj kot 26 let. Prizna se tudi tistemu, ki je starejši od 26 let, če se vpiše na študij najpozneje v letu, ko je dopolnil starost 26 let, in sicer za dodiplomski študij za dobo največ šest let od dneva vpisa in za podiplomski študij za največ štiri leta od dneva vpisa, je zapisano na spletni strani e-študentskega servisa.

Olajšave so odvisne od tega, ali študenta/dijaka starši uveljavljajo kot vzdrževanega družinskega člana ali ne. Če študent ni vzdrževani družinski član, se mu po podatkih e-študentskega servisa za leto 2022 prizna tako splošna olajšava v višini 4.500 evrov (za zaslužek do 13.716,33 evra) kot tudi posebna olajšava v višini 3.500 evra. Če študent je vzdrževani družinski član, se mu prizna samo posebna osebna olajšava v višini 3.500 evrov.

Po podatkih Fursa je povprečno znižanje davčne osnove na račun uveljavljanja potnih stroškov približno 362 evrov.

Ali je treba oddati dohodninsko napoved?

Dijaki ali študenti ne glede na višino zaslužka dobijo informativni izračun dohodnine po pošti na dom. Če vam je bila med letom odvedena akontacija dohodnine, vaši bruto dohodki med letom pa ne presegajo olajšav, ki vam pripadajo, je akontacija vrnjena avtomatično in ni treba oddajati vloge za vrnitev. Napovedi torej ni treba oddajati, saj je postopek v celoti avtomatiziran.

V katerem svežnju lahko študenti pričakujejo informativni izračun?

Na Fursu pojasnjujejo, da študenti niso kategorija zavezancev, ki bi bila zgolj zaradi tega, da so študentje, uvrščena v prvi ali drugi sveženj izdaje informativnih izračunov dohodnine. Torej, te lahko prejmejo ali v prvem ali v drugem svežnju – ne glede na to, ali morajo dohodnino doplačati ali bodo del dobili povrnjen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje