Delovno sodišče pritrdilo razrešeni direktorici TVS Nataliji Gorščak

Slovenija 01. Sep 202214:28
Natalija Gorščak in Andrej Grah Whatmough
BOBO/RTV SLOVENIJA

Delovno in socialno sodišče je po poročanju medijev ugodilo pritožbi nekdanje direktorice Televizije Slovenija (TVS) Natalije Gorščak zoper odločitev generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andreja Graha Whatmougha, ki jo je lani poleti razrešil s tega položaja. Informacijo je Gorščak potrdila za več medijev.

Andrej Grah Whatmough je junija na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani pojasnil, da je bila Natalija Gorščak 20. avgusta lani razrešena zaradi neizvrševanja njegovih navodil, naj preveri vzroke za manjšo gledanost programov nacionalne televizije. Poleg tega je bil po njegovih besedah prekoračen finančni načrt Televizije Slovenija (TVS) za leto 2019, pri čemer ni zaprosila za ustrezno soglasje takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca.

Očital ji je tudi, da ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem Sport Media Focus v delni lasti soproga Manice Janežič Ambrožič, ki je bila tedaj odgovorna urednica televizijskega informativnega programa.

Gorščak je vztrajala pri trditvi, da je njena razrešitev pomenila sankcijo, ker ni razrešila Janežič Ambrožič, kar je Grah Whatmough zanikal. Na opozorilo Gorščak, da ji je pripravo akcijskega načrta za večjo gledanost televizijskih programov naročil v času letnih dopustov, pa je odgovoril, da je znano, kdo jo v času odsotnosti nadomešča.

Kadunc je sicer kot priča poudaril, da so očitki o prekoračenju finančnega načrta televizije za leto 2019 brez njegovega soglasja “deplasirani”. Zagotovil je, da je bil seznanjen z vsemi spremembami in je tudi soglašal z njimi. Gre za prvostopenjsko sodbo, saj se lahko vodstvo RTVS nanjo pritoži, do odločitve višjega sodišča pa bo javno televizijo še naprej vodil Uroš Urbanija, piše Reporter.

Uroš Urbanija
Uroš Kokol/N1

RTVS je na prošnjo za komentar sodbe odgovorila, da je še niso prejeli. “Ko jo bomo prejeli, jo bomo proučili in glede nadaljnjih korakov podali izjavo,” so dodali na službi za komuniciranje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.