Denar Trumpove kampanje tudi za plačilo modnega oblikovalca Melanie

Slovenija 02. Avg 202309:00 1 komentar
Melania Trump
PROFIMEDIA

Finančno poročilo predsedniške kampanje Donalda Trumpa je razkrilo, da je bilo 108.000 dolarjev (okoli 98.000 tisoč evrov) porabljenih tudi za modnega oblikovalca Melanie Trump. Poraba je opredeljena kot strateško svetovanje. Poročilo sicer kaže, da je Trump porabil več denarja, kot ga je zbral.

Finančno poročilo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa o zbranem denarju za kampanjo in porabi v drugem četrtletju letošnjega leta kaže, da je kandidat porabil več denarja, kot ga je zbral. Odmeva tudi plačilo 108.000 dolarjev modnemu oblikovalcu Melanie Trump, ki je opredeljeno kot strateško svetovanje.

Denar je odštel Trumpov odbor za politično akcijo (PAC) Rešimo Ameriko, ki na določene načine lahko porablja denar za kandidata, s tem da svojih dejavnosti formalno z njim oziroma njegovim volilnim štabom ne sme usklajevati. To je sicer luknja v zakonu, ki jo izkoriščajo praktično vsi kandidati, saj se usklajevanju skorajda ni mogoče izogniti.

Odbor je v prvih šestih mesecih letošnjega leta več kot 108.000 (okoli 98.000 tisoč evrov) dolarjev odštel francosko-ameriškemu modnemu oblikovalcu Herveju Pierru Braillardu, ki ni politični svetovalec ali strateg. Je slaven modni oblikovalec, ki je sodeloval tudi z drugimi prvimi damami ZDA, denimo Lauro Bush in Michelle Obama, pa tudi Hillary Clinton.

Modnemu oblikovalcu že prej denar za strateško svetovanje

Ameriška televizija Fox News poroča, da je omenjeni odbor Braillardu že leta 2022 plačal skupaj 132.000 dolarjev (okoli 120.000 evrov), prav tako za strateško svetovanje. Urad Melanie Trump se je avgusta 2022 odzval na poročila o plačilih z izjavo, da gre za svetovno znanega umetnika, čigar delo zajema različna področja, ne le modno oblikovanje.

Odbor Rešimo Ameriko je letos za Trumpove pravdne stroške odštel 40 milijonov dolarjev (okoli 36 milijonov evrov). Ta odbor je imel v začetku lanskega leta 105 milijonov dolarjev (okoli 95 milijonov evrov) sredstev, ki jih je zbral od številnih Trumpovih podpornikov po predsedniških volitvah leta 2020.

V začetku letošnjega leta je preostalo še 18,3 milijona dolarjev (okoli 17 milijonov evrov), trenutno pa jih ima glede na podatke zvezne volilne komisije ZDA manj kot štiri milijone (manj kot okoli 3,6 milijona evrov), poroča CNN. Zaradi tega je od drugega podobnega odbora, ki deluje v podporo Trumpu, zaprosil za vrnitev prej posojenih 60 milijonov dolarjev (okoli 55 milijonov evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje