Desetletje od smrti Andreja Bajuka

Slovenija 16. Avg 202115:12 > 15:55

Mineva deset let, odkar je v 68. letu starosti umrl nekdanji predsednik vlade Andrej Bajuk. Bajuk je ustanovil stranko Nova Slovenija in bil njen prvi predsednik. Predstavniki NSi so se mu poklonili in položili venec na njegov grob na ljubljanskih Žalah.

Dr. Andrej Bajuk je leta 2000 ustanovil stranko Nova Slovenija in postal njen prvi predsednik. Med letoma 2004 in 2008 je bil v prvi Janševi vladi minister za finance. Med njegovim ministrovanjem smo v Sloveniji prevzeli evro, Bajuka se številni spominjajo po prizoru, ko je 1. januarja leta 2007 na bankomatu prvi dvignil ‘slovenske’ evre.

“Pred desetimi leti nas je vest o smrti dr. Bajuka zelo prizadela, hkrati pa nas je tudi opogumila, da moramo storiti vse, da se Nova Slovenija znova vrne v parlament. To nam je leta 2011 tudi uspelo,” je povedal predsednik NSi Matej Tonin. “Vse od takrat uspešno nadaljujemo izročilo Andreja Bajuka.”

Ob tem je Tonin dejal še, da je bil Bajuk “velik svetovljan, ki je na prvo mesto postavil domovino. V jeseni življenja, ko bi lahko užival sadove svojega preteklega dela, se je dal na voljo Republiki Sloveniji.”

Vedno je poudarjal pomen dialoga in sodelovanja, generacija, ki zdaj vodi NSi, pa po Toninovih besedah nadaljuje njegovo delo. “Na to smo ponosni in verjamemo, da bi bil ponosen tudi on,” je še dodal Tonin.