Digitalni boni: neskladje med vladno službo in regionalno-razvojnim skladom

Slovenija 02. Sep 202219:37 0 komentarjev
STAREJŠI, RAČUNALNIK
PROFIMEDIA

Služba vlade za digitalno preobrazbo je pri izvajanju razpisa za izobraževanja starejših zaznala več nepravilnosti. Te ugotovitve pa niso skladne s poročilom Slovenskega regionalno-razvojnega sklada, ki napak pri izvajanju izobraževanj ni zaznal. Izobraževanja sicer do nadaljnjega ostajajo ustavljena.

Ugotovitve Slovenskega regionalno-razvojnega sklada in ugotovitve sektorja za pravne zadeve na službi vlade za digitalno preobrazbo se glede zaznanih nepravilnosti pri izvajanju izobraževanj na področju digitalnih kompetenc za starejše precej razlikujejo.

Kot so sporočili iz vladne službe za digitalno preobrazbo, so v četrtek, 1. septembra 2022, prejeli poročilo Slovenskega regionalno-razvojnega centra o izvedbi razpisa “Digit 55+”, v katerem sklad navaja, da ni zaznal večjih nepravilnosti. Sektor za pravne zadeve vladne službe pod okriljem ministrice Emilije Stojmenove Duh pa je prav nasprotno ugotovil, da je pri izvedbi razpisa prišlo do več nepravilnosti. Sklad so tako pozvali, naj se najkasneje do srede, 7. septembra 2022, opredeli do ugotovitev vladne službe.

Kakšne nepravilnosti so odkrili, v službi vlade sicer niso navedli. Vse aktivnosti izobraževanj še naprej ostajajo začasno ustavljene, vsi izvajalci pa bodo o nadaljnjih ukrepih obveščeni v prihodnjem tednu.

Spomnimo, da je vladna služba za digitalno preobrazbo od Slovenskega regionalno-razvojnega sklada zahtevala začasno ustavitev vseh aktivnosti v povezavi z izvedbo izobraževanj za osebe, stare 55 let ali več na področju digitalnih kompetenc. Ugotovili so namreč, da se dogajajo številne nepravilnosti. Tako je denimo eden od izvajalcev izobraževanj Smart Naris na tečajno prijavnico zapisal, da prijavljenemu, ki se tečaja ne udeleži, preti denarna odškodnina. Več starejših se je v tem času obrnilo tudi na varuha človekovih pravic.

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je tako od sklada zahtevala, da poleg zaustavitve aktivnosti preveri tudi morebitne nepravilnosti pri izboru izvajalcev oziroma nepravilnosti pri izvajanju že sklenjenih pogodb.  V podjetju Smart Naris pa pravijo, da so bili v času izvajanja svojih pogodbenih aktivnosti s strani ministrice deležni vrste pritiskov.

Emilija Stojmenova Duh na zaslišanju kandidatke za ministrico
Žiga Živulović Jr./BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!