Pretresi z digitalnimi boni: klicali policijo, prijavljenim pretili z odškodnino

Slovenija 22. Avg 202218:31 > 23. Avg 2022 08:19 5 komentarjev
boni, računalnik, starejši
Foto: PROFIMEDIA

Ekstremen razkorak med številom upravičencev do računalniških tečajev in številom prostih mest na tečajih, ki so pogoj za pridobitev digitalnega bona v višini 150 evrov, v zadnjih tednih povzroča precej nezadovoljstva. Čeprav so mesta tečajev že skoraj po vsej državi zapolnjena, pa ljudje še naprej kličejo izvajalce, ali je kakšno mesto prosto. Eden od ponudnikov je udeležencem celo zagrozil z denarno odškodnino. Da tega zneska ne bi terjali, ampak so želeli le dodati "težo rezervaciji termina", pojasnjuje izvajalec.

Da je zanimanje starejših nad 55 let za računalniške tečaje, ki so pogoj za pridobitev digitalnega bona v višini 150 evrov, veliko večje, kot je na voljo prostih mest, pričajo gneče pred prostori za zbiranje prijav. Bone je pred volitvami vzpostavila prejšnja vlada Janeza Janše, a od 741.431 prebivalcev, ki spadajo v to starostno kategorijo, bo bone lahko dobilo le 5.000 oseb.

Da gre za “šolski primer diskriminacije starejših”, menijo v Združenju za dostojno starost Srebrna nit in Mestni zvezi upokojencev Ljubljana. Nerazumljivo se jim zdi, da bo do tečaja in posledično koriščenja bona upravičena zgolj peščica. Zato menijo, da bi pristojni morali financirati izobraževalne ustanove, vsem zainteresiranim pa omogočiti brezplačno udeležbo na izobraževanjih, nato pa s subvencijami zagotoviti nakup naprav, je pisala STA.

Društvi, ki povezujeta več kot 20.000 članov, sta v minulih dneh opozorili na večurno čakanje na soncu ob zbiranju prijav za udeležbo na tečaju v Ljubljani. “To je naravnost grozljivo in nedostojno do starejših,” so zapisali. Da so upravičenci lahko prišli do računalniškega tečaja, so morali prijavo najprej oddati prek spleta ali ob vnaprej določenih urah prek telefona, po poročanju medijev jih je bilo priklicati skoraj nemogoče, saj so linije bile ves čas zasedene, nato so morali stopiti v vrsto, kjer so prejeli listek, ki je služil kot prijavnica za digitalni tečaj. Oddali so ga lahko šele, ko so prišli do stojnice, kar pa je lahko trajalo tudi več ur.

Posredovala policija, izvajalec na prijavnico zapisal strošek o odškodnini

Prejšnji teden je tako pred ljubljanskim Big Bangom v BTC nastal pravi kaos. Ljudje so se gnetli, prepirali, nekdo je celo poklical policijo, je poročal portal Žurnal24. Da je v četrtek okoli 10. ure dopoldan prišlo do gneče in celo prerivanja med obiskovalci, so za N1 potrdili na ljubljanski policijski upravi. “Pred prihodom policistov na kraj se je stanje umirilo” so še pojasnili in dodali, da policisti niso zaznali prekrškov ali kaznivih dejanj. V omenjeni trgovini niso organizatorji digitalnih izobraževanj, ampak so podjetju Smart Naris – ki je eden od 19 izvajalcev, izbranih na razpisu za dvig digitalnih kompetenc –, le ponudili prostor za zbiranje prijav.

Omenjeni izvajalec Smart Naris je na prijavnico celo zapisal, da prijavljenemu, ki pa se tečaja ne udeleži, preti denarna odškodnina v višini 124 evrov, je poročal Žurnal24. Direktor podjetja David Mohar je za N1 dejal, da so se za to odločili prav zaradi malo razpisanih prostih mest. “Naš namen je polna zasedenost izobraževanj, ljudi smo prosili, naj pazljivo izberejo termin, da se bodo lahko udeležili izbranega izobraževanja. Če je nekdo uspešno rezerviral svoj termin termin, to pomeni, da ga nekdo drug ni dobil. Tudi če bo kdo dve uri prej sporočil, da ne more priti, bomo poklicali koga drugega, ampak če sploh ne javi, na žalost tega ne moremo storiti,” so zapisali in dodali, da so o strošku v primeru neudeležbe predhodno obvestili pristojno ministrstvo. “Bili so tudi seznanjeni, da tega zneska ni namen terjati, temveč dodati težo rezervaciji termina,” je še pojasnil Mohar.

Z vprašanji smo se obrnili na službo za digitalno preobrazbo, kjer so nam pojasnili, da so Smart Naris že vnaprej posebej opozorili, da je tovrstno izstavljanje računov absolutno nesprejemljivo. “Ob informaciji, da so na prijavnice kljub opozorilu vključili klavzulo o plačilu ob primeru nezadostne udeležbe, jih je SRRS prejšnji teden že pozval, da nepravilnosti takoj odpravijo,” so še pojasnili in dodali, da so prejeli toliko pisem nezadovoljstva in protestov, da jih vseh niso uspeli niti prebrati.

V službi za digitalno preobrazbo sicer že pripravljajo novelo zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh pa je že opravila telefonski pogovor s predsednikom Zveze društev upokojencev Slovenije Janezom Sušnikom. Pogovor bosta nadaljevala v petek, po zaključku pa naj bi sledila izjava za medije, so še sporočili.

Ljudje še vedno kličejo

Kot so za N1 dejali na ljudskih univerzah v Škofji Loki, Ajdovščini in na Ptuju so razpisana mesta v povprečju zapolnili v manj kot dveh dneh od objavljenega razpisa v začetku avgusta. Direktorica ptujske ljudske univerze Mojca Volk Korošec je ob tem pojasnila, da je zanimanje za tečaje še vedno precejšnje. “Ljudje nas še vedno kličejo, nekateri precej burno reagirajo, ko jim pojasnimo, da prostih mest ni več, spet drugi razumejo,” je na kratko strnila Volk Korošec.

Do 22. avgusta do 11. ure je bilo sicer porabljenih 100.694 digitalnih bonov v skupni vrednosti 14,21 milijona evrov. Gre za slabo polovico od skupno dobrih 33 milijonov evrov, ki so namenjeni spodbujanju digitalne vključenosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje