Dikaučič govoril z Reyndersom, tudi o evropskih tožilcih

Slovenija 25. Jun 202118:03 0 komentarjev
Marjan Dikaučič
Bobo

Pravosodni minister Marjan Dikaučič se je preko videokonference pogovarjal z evropskim komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Med drugim sta govorila tudi o postopku imenovanja evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Komisar Didier Reynders je v četrtek znova izrazil zaskrbljenost, ker Slovenija še ni uspela imenovati dveh delegiranih tožilcev v okviru evropskega javnega tožilstva (EPPO). Sporočil je, da je glede tega pisal novemu slovenskemu ministru za pravosodje Marjanu Dikaučiču, mu izrazil svoje pomisleke in zahteval pojasnila.

Od 22 sodelujočih držav do 1. junija, ko je evropsko tožilstvo začelo delovati, evropskih delegiranih tožilcev namreč nista imenovali le Slovenija in Finska. Slednja je medtem z EPPO že dosegla dogovor glede imenovanja svojih tožilcev. Slovenska vlada pa se je konec maja odločila za razveljavitev razpisa in objavo novega.

Glede na današnje sporočilo za javnost ministrstva za pravosodje je Dikaučič komisarja Reyndersa danes seznanil z vloženo tožbo neizbranih kandidatov in s predlogom za izdajo začasne odredbe, s katero naj sodišče do pravnomočnega zaključka upravnega spora prepove objavo novega javnega razpisa. Sodišče je rok za posredovanje spisov in morebitnega odgovora na predlog za izdajo začasne odredbe določilo na 29. 6. 2021 do 12. ure, je pojasnilo ministrstvo.

Sodišče je določilo tudi 15-dnevni rok za odgovor na tožbo. V skladu z zakonom mora namreč o tožbi odločiti v 30 dneh.

Minister je sicer zagotovil nadaljnjo podporo Slovenije projektu EPPO in napovedal imenovanje slovenskih evropskih delegiranih tožilcev takoj, “ko bo postopek zaključen brez vsake sence dvoma”.

Predsedovanje, sovražni govor in varstvo osebnih podatkov

V ospredju pogovorov med Dikaučičem in Reyndersom so bile sicer glede na sporočilo za javnost predvsem priprave na slovenski prevzem predsedovanja Svetu EU. “Slovenija bo nadaljevala z zastavljenim programom in prioritetami predsedovanja na področju pravosodja, ki temelji na varstvu človekovih pravic v luči izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta,” so sporočili z ministrstva.

Pogovarjala sta se tudi o sovražnem govoru in se strinjala, da se mu je treba odločno zoperstaviti. Na ministrstvu so izrazili zaskrbljenost zlasti zaradi porasta sovražnega govora na spletu. Zato bo v okviru predsedovanja Slovenija organizirala virtualno konferenco na to temo, kjer bo posebna pozornost namenjena tudi žrtvam teh dejanj ter potrebi po njihovi učinkoviti zaščiti, so poudarili.

Dotaknila sta se tudi vprašanja varstva osebnih podatkov, in sicer priprave uskladitev nacionalne zakonodaje s tega področja, kot jo narekuje splošna uredba o varstvu podatkov (GDPR). Minister je komisarja seznanil s stanjem priprave novele področnega zakona v Sloveniji (ZVOP-2).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!