Direktor kočevskega podjetja: Pogrešani so bili v delovnem kontejnerju

Slovenija 12. Maj 202212:48 > 14:50

Kot je za N1 povedal direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič, so bili pogrešani med eksplozijo v delovnem zabojniku, za zdaj pa še ne vedo, kako je z njimi.

V kemični tovarni Melamin v središču Kočevja je zjutraj odjeknila močna eksplozija. V nesreči je bilo poškodovanih več kot 20 ljudi, od tega dva huje. Štiri ali pet oseb – trenutno pristojni nimajo še točnih informacij – je pogrešanih, gre za zunanje izvajalce podjetja. Direktor podjetja Melamin Srečko Štefanič je za N1 povedal, da so bili pogrešani v delovnem zabojniku, za zdaj pa še ne vedo, kako je z njimi. Predstavnik teh delavcev se je pridružil tudi štabu civilne zaščite in štabu Melaminove civilne zaščite, je dodal.

Štefanič je dejal, da so se na ta najhujši scenarij pripravljali skupaj z vsemi službami, vključno z gasilci in civilno zaščito. “Pomembno je, da so se vse službe odzvale po tem scenariju in omejile vplive, kolikor hitro je bilo mogoče,” je dodal. Ob tem se je zahvalil gasilski službi, zdravstvenim ekipam in vojski, ki jih je sklicala civilna zaščita in so se vsi odzvali v zelo kratkem času.

Direktor ne ve, kako se je nesreča zgodila. Predvidevajo pa, da je eksplozija odjeknila pri transportu in vnosu oziroma prečrpavanju surovine, ki je bila z avtocisterno pripeljana v podjetje. Štefanič je še dodal, da so z droni posneli kraj požara. Ugotovili so, da so vsa žarišča omejena in da temperatura ne narašča več.

Ob tem je tudi omenil, da so podjetje, ki ima vsa dovoljenja. Ravno včeraj in v torek so dobili certifikat SIQ (Slovenski inštitut za kakovost in meroslovje), kar je potrdilo, da sistemi delujejo. “Očitno je prišlo res do neljubega, nepredvidenega dogodka, ki ga moramo še raziskati,” je še povedal.