Direktorica ob nasilju nad oskrbovanko pretresena: “Dijakinja nima več vstopa”

Slovenija 05. Sep 202317:09 18 komentarjev
nasilje nad ženskami
Fotografija je simbolična. (Foto: Denis Sadiković/N1)

"Šlo bi lahko za koordiniran pristop s ciljem izsiljevanja," je v prvem odzivu za N1 povedala direktorica doma starejših, kjer se je dijakinja izživljala nad oskrbovanko. Vse skupaj se je začelo 1. septembra, ko so na elektronski naslov doma prejeli vrsto grozilnih pisem, neznana oseba pa je v dom celo poklicala vodjo zdravstva in grožnje ponovila. "Sprva smo prejeli sporočilo, da naši zaposleni v domu neprimerno ravnajo z oskrbovanci in da v primeru, da se v roku dveh ur ne odzovemo, bodo posnetke poslali novinarjem," je pretresena opisala. Grožnje je direktorica takoj prijavila policiji, posnetke nasilja pa videla šele danes. Na njih je videti, kako dijakinja starejšo nepokretno gospo stisne za nos in jo vzvišeno vpraša: "Kaj je?", oskrbovanka pa ob tem zavrešči od bolečine.

Direktorica enega od domov za starejše na območju Dolenjske, kjer je dijakinja napadla oskrbovanko in se nad njo izživljala, je v prvem odzivu za N1 povedala, da so v domu nad nedopustnim dogodkom globoko pretreseni.

Po njenih besedah se je vse začelo 1. septembra, ko so po elektronski pošti dobili več sporočil z grožnjami. “Šlo bi lahko za koordiniran pristop s ciljem izsiljevanja. Najprej smo prejeli sporočilo, da naši zaposleni v domu neprimerno ravnajo z oskrbovanci in da v primeru, da se v roku dveh ur ne odzovemo, bodo posnetke poslali novinarjem. Nato je sledilo naslednje sporočilo, kjer so rok za naš odziv skrajšali na uro in pol.” Kdo je bil pošiljatelj, v domu še vedno ne vedo.

Nato je pošiljatelj celo poklical vodjo zdravstva in grožnje ponovil, za N1 pripoveduje direktorica. “Vse skupaj se nam je zdelo zrelo za prijavo na policijo. Ko smo prijavo podali, smo praktično v isti minuti prejeli novo sporočilo z istega elektronskega naslova, preko katerega nam je oseba grozila, kaj si mislimo, kaj prijavljamo na policijo.”

Posnetkov do danes v domu niso videli, z njimi jih je seznanila šele novinarka RTV, objavljeni pa so bili na družbenem omrežju TikTok. Iz posnetka je razvidno, kako dijakinja starejšo gospo stisne za nos in jo vpraša: “Kaj je?”, oskrbovanka pa ob tem od bolečine zakriči.

Dijakinja v nadaljevanju posnetka večkrat zamahne proti njej, starejša gospa pa se z rokami poskuša obraniti pred srednješolko. “A zdaj boš pa še tepla,” je slišati dijakinjo, ki oskrbovanko povleče za lase. Oskrbovanka ji reče: “Pa dajte nehati!”

V drugem delu posnetka dijakinja snema sebe, kako pleše ob oskrbovancu, ki sedi na invalidskem vozičku. Med plesom sunkovito povleče za invalidski voziček, nato pa s prsti moškega drega po telesu. Oskrbovancu, sodeč po posnetku, dogajanje povzroča stres, zato se z rokami poskuša ubraniti pred dijakinjo.

Dijakinja naj bi bila po prvih informacijah v domu na šolski praksi, a je direktor Šolskega centra Novo mesto Matej Forjan za N1 povedal, da je tam opravljala študentsko delo. Drži pa, je dodal Forjan, da na šolskem centru kot izredna dijakinja obiskuje Enoto za izobraževanje odraslih. “Ko bomo imeli na voljo vse podatke, bomo tudi ustrezno vzgojno postopali,” je dodal.

Po poročanju oddaje Svet naj bi bila dijakinja celo hči ene od zaposlenih v domu. Tako kot nad vsemi dijaki je tudi nadnjo bdela mentorica. “Ampak veste, mi ne moremo biti osem ur z njimi,” je za N1 pojasnila direktorica doma. In prav trenutek odsotnosti je dijakinja izkoristila, napadla oskrbovanko in vse skupaj posnela. “Mi snemanja v domu sploh ne dovolimo … Ampak ti mladi in družbena omrežja, grozljivo,” je pretresena povedala direktorica. “24 let smo gradili na domu, na zaupanju, en tak primer pa lahko poruši vse.”

Poudarila je, da dijakinja nima več vstopa v dom, prav tako so o njenem ravnanju že obvestili srednjo šolo, ki jo obiskuje. Starejša oskrbovanka doma, nad katero se je srednješolka izživljala, je po besedah direktorice v redu, z njo se je osebje doma pogovorilo in je na varnem. “Želim, da vsi vedo, imamo ničelno toleranco do nasilja, da gre za osamljen in da so stanovalci pri nas varni,” je še poudarila.

Pri nas po ocenah nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo junija, je več ustanov in društev opozorilo na ničelno toleranco do nasilja. Doma, v različnih ustanovah ali pa preko družbenega sistema nasilje namreč doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

V združenju Srebrna nit so poudarili, da je za razumevanje nasilja ključno vedeti, da ne gre le za klasične oblike, kot je denimo fizično nasilje. Nasilje nad starejšimi zajema tudi posredne in prikrite oblike, ko starejšim ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

starejši
PROFIMEDIA

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege je kot razlog, da je število nasilnih dejanj nad starejšimi vedno večje, navedla vedno več nestrpnosti v družbi, socialno oddaljenost, destruktivni individualizem in nepripravljenost za konstruktivno reševanje konfliktov. “Spremenile so se tako osebne, družinske kot družbene vrednote,” so opzorili. Posledice vsega tega pa so po njihovih besedah vidne v družinskih odnosih, v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih.

“Pomembno je, da starejši o nasilju spregovorijo – bodisi v ambulanti osebnega zdravnika, ob obisku patronažne medicinske sestre ali kje drugje,” je ob svetovnem dnevu še pozvala vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje