Dijakinja napadla oskrbovanko, posnetek zakrožil po družbenem omrežju

Slovenija 05. Sep 202314:54 > 20:23

V enem od domov za starejše se je dijakinja, ki je tam delala prek študentske napotnice, nasilno vedla do oskrbovanke. Po informacijah N1 je dejanje posnela in posnetek objavila na enem od družbenih omrežij. Vodstvo doma je žrtev zaščitilo in sprožilo postopke.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost so bili obveščeni o primeru nasilja v enem od domov za starejše. Kot so na ministrstvu povedali za N1, je dijakinja, ki je v domu starejših delala prek študentske napotnice, nasilno ravnala s starejšo oskrbovanko. Podatkov, da bi žrtev utrpela hujše poškodbe, ni.

Po informacijah N1 je dijakinja nasilno vedenje tudi posnela in objavila na enem od družbenih omrežij. Neuradno naj bi se nasilje dogajalo v domu starejših z območja Dolenjske.

Na posnetku, ki ga je pridobila televizija Kanal A, je videti, kako dijakinja starejšo gospo stisne za nos, oskrbovanka pa ob tem zavrešči od bolečine. V nadaljevanju se skuša z rokami obraniti pred dijakinjo, ta pa jo povleče za lase. V drugem delu posnetka dijakinja pleše ob oskrbovancu in ga ob tem sunkovito povleče za invalidski voziček, na katerem sedi. Nato ga s prsti drega po telesu, zaradi česar je starejšemu moškemu, ki se skuša z rokami obraniti, zelo neprijetno.

Direktorica doma, v katerem je prišlo do nasilja, je v odzivu za N1 povedala, da dijakinja vstopa v dom več nima. Več preberite v članku Direktorica ob nasilju nad oskrbovanko pretresena: “Dijakinja nima več vstopa”

Ministrstvo je bilo po besedah ministra Simona Maljevca o nasilju obveščeno danes zgodaj popoldne. Kmalu po prejemu informacije so stopili v stik s socialnovarstvenim zavodom, kjer pa so ukrepali že pred tem. V domu starejših so žrtev nemudoma zaščitili in ji ponudili vso podporo, proti negovalki pa so sprožili postopke na policiji. “Prepričan sem, da bo zavod uvedel tudi interni nadzor,” je povedal minister.

Ob tem je poudaril, da vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih opravijo izobraževanja za delo s starejšimi. Napovedal je, da bo ministrstvo socialno zbornico pozvalo, da pripravi posebno izobraževanje o nasilju nad starejšimi.

Pri nas po ocenah nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo junija, je več ustanov in društev opozorilo na ničelno toleranco do nasilja. Doma, v različnih ustanovah ali pa preko družbenega sistema nasilje namreč doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

V združenju Srebrna nit so poudarili, da je za razumevanje nasilja ključno vedeti, da ne gre le za klasične oblike, kot je denimo fizično nasilje. Nasilje nad starejšimi zajema tudi posredne in prikrite oblike, ko starejšim ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

starejši
PROFIMEDIA

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege je kot razlog, da je število nasilnih dejanj nad starejšimi vedno večje, navedla vedno več nestrpnosti v družbi, socialno oddaljenost, destruktivni individualizem in nepripravljenost za konstruktivno reševanje konfliktov. “Spremenile so se tako osebne, družinske kot družbene vrednote,” so opzorili. Posledice vsega tega pa so po njihovih besedah vidne v družinskih odnosih, v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih.

“Pomembno je, da starejši o nasilju spregovorijo – bodisi v ambulanti osebnega zdravnika, ob obisku patronažne medicinske sestre ali kje drugje,” je ob svetovnem dnevu še pozvala vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar.

Premier Golob: Nasilje nad starejšimi nedopustno in zavržno

Nasilje nad starejšimi je minister Maljevac obsodil in dodal, da mu bomo morali kot družba posvetiti več pozornosti. Nasilje je na vladnem profilu na družbenem omrežju X obsodil tudi premier Robert Golob.

Kot je zapisal, so starejši, še posebej tisti, ki zase ne morejo več skrbeti ena najbolj ranljivih skupin, zato je vsakršno nasilje nad njimi nedopustno in zavržno. Kot družba jih moramo zaščititi in jim nameniti posebno pozornost, saj si zaslužijo dostojno starost,” je zapisal Golob in poudaril medgeneracijsko povezanost in solidarnost.

Za N1 se je na nedopusten dogodek v domu starejših odzval tudi predsednik skupnosti socialnih zavodov Denis Sahernik, ki je povedal, da so za primer izvedeli na novinarski konferenci ministrstva. “Imamo ničelno toleranco do nasilja. Menim, da je treba – tudi če gre le za sum kaznivega dejanja – take zaposlene nemudoma odstranit iz delovnega okolja in zavarovat stanovalce,” je izpostavil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.