Diskriminacija zaposlenih: GZS oster do izjem pri evidentiranju delovnega časa

Slovenija 08. Mar 202310:54 1 komentar
Delodajalci ne podpirajo osnutka pravilnika o poklicnih boleznih
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko je odbor za delo minuli teden prižgal zeleno luč predlogu novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, pri tem pa sprejel dopolnilo, ki kot izjemo pri evidentiranju delovnega časa upošteva le visokošolske učitelje in raziskovalce, v GZS opozarjajo na diskriminacijo med zaposlenimi v javnem sektorju in gospodarstvu.

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) so se odzvali na dopolnilo predloga novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki kot izjemo pri evidentiranju delovnega časa upošteva visokošolske učitelje in raziskovalce.

Preberite še: Soočenje o novem načinu “štempljanja” na delu

“V gospodarstvu pričakujemo, da bo zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti določal enako obravnavo vseh zaposlenih v Sloveniji,” je v današnjem sporočilu za javnost izpostavil izvršni direktor GZS Mitja Gorenšček.

Kot so spomnili v GZS, so predstavniki gospodarstva na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) ob usklajevanju predloga novele uspeli preprečiti uvedbo obvezne elektronske evidence, tako da bo ta obvezna zgolj za tiste delodajalce, ki jim bo dokazana kršitev. Socialni partnerji so se takrat tudi dogovorili, da bodo odprta vprašanja reševali v podzakonskem aktu, so opozorili.

“Zato nas toliko bolj preseneča nenadna sprememba besedila novele, ki zaposlene postavlja v neenak položaj,” je kritičen Gorenšček. Sprejeto dopolnilo namreč izjemo pri evidentiranju delovnega časa upošteva zgolj za visokošolske učitelje in raziskovalce, kar je po njegovih besedah diskriminatorno do vseh ostalih zaposlenih, saj nekateri prav tako delajo na terenu in ob različnih urah, kar je bil argument za potrjeno izjemo.

“Če je matični odbor tak sklep sprejel za eno skupino zaposlenih, pričakujemo, da bo enako storil za vse zaposlene v Sloveniji, ne glede na to, ali so zaposleni v javnem ali zasebnem sektorju. Vsaka drugačna odločitev je ustavno sporna,” je prepričan Gorenšček, ki od DZ zato pričakuje, da bo z dopolnili ustrezno prilagodil vsebino zakona.

Odbor je predlagano novelo obravnaval minuli četrtek, sporno dopolnilo pa so tedaj z argumentom o neenakopravni obravnavi zaposlenih že kritizirali tudi v opoziciji. Prav tako so imeli pripombe v zakonodajno-pravni službi DZ.

Preberite še: Nov način “štempljanja” na delu: vihar v kozarcu vode ali kaznovanje vseh?

Predlog sprememb zakona, h katerim je dolga leta pozival Inšpektorat RS za delo, sicer prinaša še nekatere druge novosti, med njimi da se v evidenco začne vpisovati čas prihoda in odhoda delavca, obseg izrabe odmora med delovnim časom ter opravljene ure v posebnih pogojih in v neenakomerno razporejenem delovnem času. Doslej je namreč zakon zahteval le podatek o številu opravljenih ur, kar je inšpektorjem povzročalo težave pri nadzoru.

DZ bo o predlogu novele na plenarni seji odločal 21. marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje