Do 15. ure 22 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Slovenija 26. Nov 202211:01 > 27. Nov 2022 15:45 2 komentarja
volitve
Žiga Živulović jr./Bobo

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 15. ure danes prejela 22 obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava osem, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družabnih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so pri 14 obvestilih ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Državljani na današnjem trojnem referendumu odločajo o usodi zakonov o vladi, o Radioteleviziji Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. Po državi bo do 19. ure odprtih več kot 3.000 volišč, do tedaj velja volilni molk. V tem času je prepovedano kakršnokoli nagovarjanje volivcev.

Kot so navedli za primerjavo, so v času volilnega molka na lanskem zakonodajnem referendumu o noveli zakona o vodah skupno prejeli 104 obvestila, na podlagi katerih so uvedli 27 postopkov o prekršku, so dodali.

Morebitne prijave kršitev volilnega molka do 19. ure na telefonski številki 080 21 13 sprejema dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje