Do digitalnega covidnega potrdila tudi preko mobilne aplikacije zVEM

Slovenija 20. Jul 202114:06 > 17:49 1 komentar

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v petek izdal aplikacijo zVem, ki omogoča hranjenje in prikazovanje digitalnega covidnega potrdila v mobilnem telefonu. Do danes so zabeležili 11.841 aktivacij v prijavnem delu aplikacije. Minister za zdravje Janez Poklukar pa je poudaril, da sta aplikacija in pravo digitalno potrdilo nadaljevanje že napovedane digitalizacije in modernizacije slovenskega zdravstva in javne uprave.

Aplikacija zVem za pametne telefone združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih covidnih potrdil v ločeni zbirki, ki je na voljo tudi brez aktivne povezave z internetom, so pojasnili na spletni strani Nacionalnega inštituta javnega zdravja (NIJZ).

Za vstop na portal zVem in polno uporabo aplikacije mora uporabnik imeti registriran račun zVem in se prijaviti vanj s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa prijavnega mehanizma smsPASS. Za uporabo zbirke digitalnih covidnih potrdil brez internetne povezave prijava ni potrebna, saj mora uporabnik zgolj skenirati QR-kodo svojega digitalnega covidnega potrdila in to se bo shranilo v mobilni napravi.

Poklukar: Papirnato digitalno potrdilo kot oksimoron

Na današnji novinarski konferenci o bolezni covid-19 v Sloveniji je minister za zdravje Janez Poklukar dejal, da se pristojni zavedajo, da je papirnato digitalno potrdilo oksimoron. “Z aplikacijo zVEM si bo moč na telefon brezplačno naložiti digitalno potrdilo. Tako boste kjerkoli na svetu imeli možnost dostopati do svoje digitalne zdravstvene kartoteke,” je o mobilni aplikaciji zVEM povedal Poklukar.

Kot je pojasnil so na aplikaciji uporabnikom na voljo eRecept, eDokumenti, eNapotnice in EU Digitalno Covid potrdilo. “Kot ključno novost izpostavljam, da bodo lahko starši naložili na svoj telefon tudi potrdila svojih otrok in drugih družinskih članov,” je poudaril minister. Kot je še dodal, bodo v tem ali naslednjem tednu vsi organizatorji javnih prireditev lahko dostopali do aplikacije za android, s katero bodo lahko anonimno spremljali upoštevanje PTC pogoja pri svojih obiskovalcih.

Minister Poklukar je med drugim še pojasnil, da sta aplikacija in pravo digitalno potrdilo nadaljevanje že napovedane digitalizacije in modernizacije slovenskega zdravstva in javne uprave. “S tem procesom bomo okrepljeno nadaljevali tudi v prihodnje,” je zagotovil Poklukar.

Spomimo sicer, da smo v Sloveniji digitalna covidna potrdila začeli izdajati 24. junija. Na spletnem portalu zVem so si ga lahko prenesli uporabniki z digitalno identiteto, NIJZ pa jih je v prvih dneh julija v papirnati obliki izdal okoli 900.000 prebivalcem, ki so bili cepljeni ali so zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19.

Doslej so na NIJZ zabeležili 160.626 izdaj potrdil za prebolelost, 103.471 izdaj potrdil za PCR testiranje, 504.852 izdaj potrdil za cepljenje in 257.431 izdaj potrdil za hitro testiranje. To so podatki za vse izdaje potrdil na vseh izdajnih mestih, tudi v lekarnah in na cepilnih mestih, prek vseh aplikacij, ki izdajajo digitalno covidno potrdilo.

Na NIJZ trenutno ščejo rešitve, kako cepljenim v tujini omogočiti izdajo digitalnega covidnega potrdila v Sloveniji. To namreč do prenosa podatkov iz cepilnega sistema ene države v drugega še ne bo mogoče. Gre za vseevropski problem, poudarja direktor NIJZ Milan Krek, ki ob tem prosi za potrpežljivost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje