Do konca maja cenejše cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu

Slovenija 12. Apr 202415:42 0 komentarjev
Zdravstveni dom Ljubljana
Denis Sadiković/N1

V četrtek se bo v Zdravstvenem domu Ljubljana začela akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu. Trajala bo do konca maja.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana se je v četrtek začela akcija cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), ki bo trajala do konca maja. V času akcije se bodo lahko osebe od 16. leta v cepilnem centru v enoti Center cepile po znižani ceni 26 evrov.

Cepljenje proti KME v cepilnem centru poteka ob četrtkih in petkih, nanj pa se je treba naročiti prek spletne strani ZD Ljubljana. Število mest je omejeno. S seboj naj posamezniki prinesejo kartico zdravstvenega zavarovanja in cepilno knjižico, plačilo pa je mogoče le z bančno kartico.

Zanimanje za cepljenje proti KME je v cepilnem centru enote center zelo veliko, kar jih veseli, je v izjavi za medije povedala strokovna vodja zdravstvene nege v tej enoti Tatjana Lekšan.

klop na koži
KME se prenaša prek vboda okuženega klopa. (Foto: PROFIMEDIA)

Povečan interes za cepljenje

Da je interes za cepljenje proti KME povečan, opaža tudi družinska zdravnica iz enote Center ZD Ljubljana Neža Starič. To pozdravlja, saj je KME resna bolezen, ki se prenaša prek vboda okuženega klopa.

Kot je pojasnila, v prvi fazi bolnik dobi vročino, nato sledi približno enotedensko obdobje, ko pacient nima zdravstvenih težav. Sledi druga faza s hudim glavobolom, slabostjo, v hujših primerih pride do motenj zavesti ali celo smrti. Do smrti v povprečju pride v enem odstotku primerov, pri petih odstotkih bolnikov po preboleli bolezni ostanejo trajne posledice.

“Zdravila za to bolezen ne poznamo in zato je cepljenje najpomembnejši in najbolj učinkovit preventivni ukrep. Cepivo je varno, zelo učinkovito,” je poudarila Starič. Ob tem je dodala, da so stranski učinki pri cepljenju blagi in zelo redki. Najpogosteje pride do bolečin na mestu vboda, ki pa hitro minejo.

V cepilnem centru cepijo osebe, stare vsaj 16 let. Otroci pa se lahko cepijo pri izbranem pediatru. Tudi odrasli se lahko cepijo pri svojem osebnem zdravniku, a po redni ceni 31 evrov.

Lani so v aprilu in maju proti KME v ZD Ljubljana cepili okoli 3.100 ljudi, od tega šestino v okviru akcije cenejšega cepljenja v cepilnem centru. V letošnjem letu pa so skupaj doslej cepili 2.692 posameznikov.

V Mariboru pa bo pod okriljem ZD Maribor in v sodelovanju z Nogometnim klubom Maribor v soboto potekala tradicionalna akcija cepljenja proti KME Zdravo v naravo. Cepili bodo na severni ploščadi stadiona Ljudski vrt med 8. in 20. uro. Na cepljenje se je bilo treba naročiti. Na dan akcije bo cena cepljenja znižana in bo znašala 20 evrov. Plačilo bo mogoče le s plačilnimi karticami. Vse z rumenimi cepilnimi knjižicami prosijo, naj jih prinesejo s seboj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da je posameznik z drugim odmerkom cepljen po enem do treh mesecih od prvega odmerka. Prvo poživitveno cepljenje se opravi z enim odmerkom cepiva tri leta po tretjem odmerku, naslednja pa na pet let. Po 60. letu starosti se poživitveno cepljenje priporoča vsaka tri leta. Cepljenje s prvima dvema odmerkoma naj se po možnosti opravi v zimskih mesecih, da dosežemo zaščito pred začetkom sezone aktivnosti klopov, svetuje inštitut.

S cepljenjem se lahko zaščitimo tudi pred meningokoknim meningitisom, zaradi katerega je v Novem mestu umrl osnovnošolec. Za bolezen so najbolj dovzetni otroci in mladostniki, smrtnost pa je 15-odstotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!