Pred poletjem zaprli cesto v Bohinju, na župana se je vsulo veliko pripomb

Slovenija 06. Maj 202415:30 1 komentar
bohinj
Bohinjsko jezero. (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi del bo do sredine julija zaprta cesta v Bohinju med Bitnjami in Jereko. Zato bo najverjetneje povečan promet na glavni cesti, ki vodi mimo jezera. Bohinjski župan je ob tem izpostavil, da so na občini prejeli veliko pripomb, ker se gradnje lotevajo pred bližajočo se poletno sezono.

Zaradi izgradnje komunalne infrastrukture je od danes dalje do predvidoma 12. julija zaprta državna cesta Bitnje-Jereka skozi Korita. Gre za povezovalno cesto med spodnjo in zgornjo bohinjsko dolino.

Promet na omenjeni cesti bo prepovedan tudi za pešce in kolesarje. Obvoz bo po cestah skozi Bohinjsko Bistrico, Ribičev Laz, Staro Fužino in Bohinjsko Češnjico, ki vodijo mimo Bohinjskega jezera, zato bo lahko tam povečan promet.

Bohinjski župan Jože Sodja pravi, da se se na občini zavedajo, da bo začasna ureditev prometa močno posegla v vsakodnevne migracije in življenje domačinov ter obiskovalcev Bohinja. Dodal je, da so prejeli veliko pripomb, ker se gradnje lotevajo pred bližajočo se poletno sezono. Pojasnil je, da bi jeseni vreme lahko povzročalo veliko težav. Del pa so se lotili takoj, ko so pridobili vsa dovoljenja, vključno z dovoljenjem države za zaporo ceste.

Da bi bila dela čim prej končana, bodo z njimi začeli na obeh straneh hkrati, tako na Bitnjah kot na Jereki. Z izvajalci so se dogovorili tudi za podaljšan čas gradnje preko celega dneva. Kot je zagotovil župan, bodo na občini stalno spremljali potek del in se jim skušali prilagajati.

“Samo popolna zapora ceste bo omogočila izvedbo del”

Kot je ob začetku del tudi pojasnil župan, je izgradnja komunalnega povezovalnega kanala skozi Korita za občino izrednega pomena, saj bo na ta način omogočena povezava celotnega kanalizacijskega sistema Zgornje Bohinjske doline, v katerega so vključene vasi Češnjica, Studor, Srednja vas in Jereka, na čistilno napravo na Bitnjah. Dela bodo stala 700.000 evrov in predstavljajo eno največjih investicij Občine Bohinj letos.

Z izgradnjo povezovalnega kanala skozi Korita se nadaljuje izgradnja sistema odvajanja in čiščenja odpadnih voda, za katerega bo občina do leta 2029 namenila več kot šest milijonov evrov. “Gradnja kanalizacije v Bohinjski Češnjici je že zaključena, v Studorju smo na polovici in gre proti koncu, potem bo treba začeti še v Srednji vasi. Ko bo povezovalni kanal speljan, bomo vse lahko priključili na čistilno napravo,” je pojasnil župan.

Kot je poudaril, gre za zahtevno gradnjo v dolžini 840 metrov in samo popolna zapora ceste bo omogočila izvedbo vseh predvidenih del. “Naše strokovne službe so v sodelovanju z zunanjimi strokovnjaki in izvajalci pretehtale tudi druge prometne ureditve, vendar le na ta način lahko zagotovimo čim hitrejšo izvedbo del ob ustrezni varnosti vseh udeležencev v prometu,” so pojasnili na občini.

Občina se je pred tem že dlje časa dogovarjala z državo, da bi investicijo izvedli sočasno z rekonstrukcijo državne ceste. Vendar se je država po informacijah, ki jih ima župan, odločila rekonstrukcijo ceste zamakniti najmanj do leta 2026. Razlog za to pa je verjetno sanacija posledic lanske ujme. Zato se je morala občina sedaj sama lotiti prekopa ceste za položitev kanalizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje