Dobra novica za delodajalce: obeta se lažje zaposlovanje tujcev

Slovenija 09. Mar 202318:57 2 komentarja
tuji delavci, kmetijstvo
Profimedia

Vlada je danes obravnavala dva zakona, ki bosta omogočila hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje in razbremenitev upravnih enot ter poenostavitve pri zaposlovanju tujcev. Prosilci za azil bodo po novem v Sloveniji lahko začeli delati po treh, in ne šele po devetih mesecih, kot je veljalo doslej. Gospodarska zbornica je spremembo zakonodaje že ob njeni pripravi pozdravila, saj bo delodajalcem, ki jim primanjkuje delovne sile, olajšala zaposlovanje tujcev.

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o tujcih, ki omogoča hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje. “Sprejem zakona je nujen zaradi administrativnih razbremenitev upravnih enot,” so zapisali v vladnem sporočilu. Novela vsebuje ključne rešitve, ki bodo odpravile administrativne ovire in omogočile hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi.

Predlog novele določa tudi, da tujec, ki mu je prenehal status začasne zaščite, lahko v osmih dneh po prenehanju začasne zaščite zaprosi za dovoljenje za začasno prebivanje za katerikoli namen, ki ga določa zakon. Novela ponovno uvaja polno financiranje tečajev slovenskega jezika za vse kategorije tujcev, ki so bili do brezplačnih tečajev slovenskega jezika upravičeni pred zadnjo spremembo zakona, ki jo je notranje ministrstvo uvedlo v času Aleša Hojsa v vladi Janeza Janše.

Preberite še: Zaposlovanje tujcev: delodajalci podpirajo poenostavitve, a si jih želijo še več

Vlada je obravnavala še en zakon s tega področja, predlog novele o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, ki prinaša poenostavitve pri zaposlovanju tujcev. Pred potrditvijo ga bo v petek obravnaval še Ekonomsko-socialni svet (ESS), nato pa ga bo vlada predvidoma potrjevala na dopisni seji, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

S predlogom novele, za katerega vlada predlaga obravnavo po nujnem postopku, naj bi med drugim olajšali postopke zaposlovanja tujcev v zdravstvu in socialnih storitvah, s čimer bi naslovili problematiko pomanjkanja delavcev. Po predlogu bi lahko tujec v času veljavnosti enotnega dovoljenja zamenjal delodajalca, delovno mesto ali pa se zaposlil pri več delodajalcih le na podlagi soglasja zavoda za zaposlovanje, pisne odobritve upravne enote pa ne bi več potreboval.

Za tujce, ki se bodo zaposlovali v državnem oziroma javnem sektorju, se ta zakon ne bi uporabljal, s čimer želi vlada nasloviti pomanjkanje kadrov. Ta težava je posebej pereča na področju zdravstva in socialnih storitev. Ker so postopki na zavodu za zaposlovanje po navedbah vlade zahtevni zaradi ugotavljanja izobrazbe, jezikovnega znanja in usposobljenosti tujcev, zavod po predlogu za zaposlitve v javnem sektorju ne bi podajal soglasij.

Prosilci za azil prej na trg dela

Predlog novele prinaša tudi določbo, s katero bi lahko prosilci za azil pravico do prostega dostopa na slovenski trg dela uveljavljali že po treh mesecih od pridobitve statusa prosilca za azil. Po veljavnem zakonu imajo prost dostop na trg dela po devetih mesecih.

Preberite še: Bazen delavcev na Balkanu se prazni, podjetja gledajo proti Turčiji in Indiji

Delodajalci ob pomanjkanju delovne sile pri nas vse pogosteje iščejo delavce iz tujine. Največja ovira zanje so dolgi postopki pridobivanja dovoljenj z negotovim izidom. V Gospodarski zbornici so zato ob pripravi sprememb zakonodaje te pozdravili. “Dejstvo je, da v Sloveniji določenih delovnih mest ne moremo zapolnjevati z lastno delovno silo, zato nujno potrebujemo delavce iz tujine, tako nizko – kot tudi visokokvalificirane,”so zapisali v Gospodarski zbornici (GZS), ki že dlje opozarja na nujnost pospešitve in poenostavitve postopkov zaposlovanja tujcev. “Trenutna ureditev odvrača in otežuje preseljevanje usposobljenih delavcev iz tujine v Slovenijo, predvsem zaradi dolgotrajnosti in kompleksnosti postopkov,” so prepričani v GZS, zato pozdravljajo napovedane spremembe.

Lani se je, po podatkih iz ankete Zavoda za zaposlovanje, s pomanjkanjem ustreznih kandidatov za zaposlitev soočala več kot polovica slovenskih delodajalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje