Tudi v 2024 popisovanje cen košarice živil, tokrat po celotni Sloveniji

N1 video 08. Dec 202311:50 > 13:05 7 komentarjev
TRGOVINA
Foto: Srdjan Živulović /BOBO

Kmetijsko ministrstvo že več kot leto dni izvaja popis cen osnovnih skupin živil. Po besedah predstavnic kmetijskega ministrstva se je projekt izkazal za učinkovitega, saj je najranljivejšim skupinam omogočil dostop do ključnih surovin za preživetje in tako povečal njihovo kupno moč, obenem pa pripomogel k zagotavljanju nizkih cen za ključne surovine – te so se v času spremljanja več kot prepolovile. Zato bodo projekt nadaljevali tudi v letu 2024, popise cen pa izvajali na celotnem ozemlju Slovenije.

Vlada je septembra lani kot enega od protidraginjskih ukrepov uvedla popis cen osnovnih skupin živil oziroma prehranske košarice. Na vsaka dva tedna je tako pri šestih največjih trgovcih (Mercatorju, Sparu, Tušu, Lidlu, Hoferju in Eurospinu) popisovala cene osnovnih skupin živil.

Projekt so vzpostavili z namenom predstavitve ponudbe glede na posamezniku pomembne elemente izbire in zagotovitve lažje izbire potrošnikom med primerljivimi proizvodi pri različnih trgovcih. So pa ukrep od samega začetka spremljali pomisleki o njegovi učinkovitosti.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Eva Knez je na novinarski konferenci poudarila, da se je ukrep izkazal za učinkovitega. “Z njim smo dosegli zastavljeni cilj, da v težkih časih potrošniku pomagamo z zamejitvijo ali celo nižanjem cen tistih prehranskih proizvodov, ki so zanj najbolj pomembni, in del vsakodnevnega osnovnega prehranjevanja.”

Po njenih besedah je projekt pripomogel tudi k zagotavljanju nizkih cen za ključne surovine – povprečna vrednost ključnih 15 živil naj bi se od začetka več kot prepolovila. Obenem so z rednim spremljanjem in primerjavo najcenejših živil tudi pri trgovcih dosegli, da so tudi sami vedno ponudili eno živilo znotraj popisane skupine živil, ki je bilo cenovno zelo ugodno in dostopno najranljivejšim skupinam potrošnikov. “S tem ukrepom smo brez prisilne zamrznitve cen pripomogli k zagotavljanju nizkih cen za izbrana živila znotraj košarice in tako zagotovili ohranjanje kupne moči predvsem najbolj ranljivih skupin prebivalstva.”

Vlada bo fizično spremljanje cen zato nadaljevala tudi prihodnje leto. V letu 2024 se bodo popisi izvajali čez celo leto na 14 dni, in sicer znova pri šestih trgovcih. Vsak popis bo zajemal obisk dveh trgovin vsakega trgovca. Popisovali bodo petnajst osnovnih skupin živil, ki jih popisujejo že od začetka projekta. Popise bodo izvajali po večjih mestih na celotnem območju Slovenije.

Generalna direktorica direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar je pojasnila, da so se cene na področju hrane v letu 2023 umirile. V letu 2022 je letna inflacija v Sloveniji znašala 10,3 odstotka, cene hrane so se zvišale za 18,9 odstotka in so k letni inflaciji prispevale 2,9 odstotne točke. V prvih enajstih mesecih leta 2023 je inflacija v Sloveniji znašala 4,7 odstotka, cene hrane so se v tem času zvišale za 4 odstotke, k čemur so cene hrane prispevale 0,7 odstotne točke.

Po besedah Le Marechal Kolar je bila vrednost povprečne košarice 15 najcenejših osnovnih skupin živil v zadnjem popisu z dne 4. decembra 2023 20,43 evra, medtem ko je bila na začetku projekta dne 13. septembra 2022 49,90 evra. Celotno obdobje spremljanja se je cena osnovne košarice znižala za 59,06 odstotka.

Vsako živilo, ki je v najcenejši osnovni košarici, je označeno tudi s poreklom. Med izvajanjem projekta so ugotovili, da največ izdelkov slovenskega porekla ponuja Tuš, in sicer skupno deset izdelkov iz najcenejše košarice, Mercator in Lidla ponujata osem izdelkov slovenskega porekla, Eurospin, Hofer in Spar pa skupno sedem. Največ izdelkov porekla Evropske unije (EU) ponujajo Hofer, Lidl in Spar, in sicer sedem, Eurospin in Mercator jih ponujata pet, najmanj pa Tuš, in sicer tri izdelke.

Na podlagi odredbe o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov oziroma živil so julija letos začeli spremljati tudi cene v verigi preskrbe s hrano. Zavezanci – vsak mesec jih poroča več kot 160, ki izdajo približno 200 poročil – so dolžni posredovati podatke za vsak mesec od julija letos naprej. Prve analize bodo javnosti predstavili februarja 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje