Dogovor dosežen, stavke učiteljev in vzgojiteljev, kot kaže, ne bo

Slovenija 08. Mar 202316:05 6 komentarjev
Žiga Živulovic jr. /BOBO

Vladna pogajalska skupina in predstavniki Sviza so parafirali stavkovni sporazum. V četrtek bo o njem odločal še glavni stavkovni odbor Sviza.

Vladna pogajalska skupina ter predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so parafirali stavkovni sporazum. V četrtek bo o njem odločal še glavni stavkovni odbor Sviza. V sindikatu so sicer prej napovedovali, da bodo vzgojitelji in učitelji 13. aprila izvedli stavkovni dan, če do 8. marca, torej do danes, z vlado ne bodo podpisali stavkovnega sporazuma. Stavkali bi po celotni izobraževalni vertikali, od vrtca do univerze.

Glavnik tajnik Sviza Branimir Štrukelj je na naše vprašanje, ali to pomeni, da stavke ne bo, odgovoril, da “stavke ne bo, če bosta stavkovni sporazum potrdila vlada in glavni stavkovni odbor sindikata”. O vsebini ni želel govoriti, preden se z njo ne seznani 54 članov odbora. Ti bodo torej imeli zadnjo besedo, njihova odločitev bo znana jutri.

“Z velikim zadovoljstvom sporočamo, da smo uspešno zaključili fazo usklajevanja stavkovnega sporazuma, ki je zdaj parafiran, sledi pa še potrjevanje tako na strani sindikata kot tudi na strani vlade,” pa je po podajanjih povedal minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Papič je izredno zadovoljen, da jim je uspelo pripeljati sporazum do točke, ko nerazrešene stvari prenašajo v reformo plačnega sistema oziroma v novo plačno lestvico. “Zdaj smo ustvarili pogoje, da se dejansko tudi uradno na področju izobraževanja, šolstva, visokega šolstva, znanosti in kulture lotimo našega stebra v novi plačni reformi,” je pojasnil.

Kot je pojasnil, gre za enotni steber, ki pokriva vsa področja, od vrtca, osnovne, srednje šole do visokega šolstva, znanosti in kulture. Papič bi težko ocenil, kdaj naj bi se začela pogajanja za ta steber. Sicer neke okvirne datume imajo, a morajo najprej zaključiti postopek potrjevanja stavkovnega sporazuma na obeh straneh. Po tem pa ne vidi ovir, da bi začeli z resnimi usklajevanji tudi novega plačnega sistema.

Sviz je po enem letu od napovedi splošne stavke v vzgoji in izobraževanju ter izvedbi prve stavke 9. marca lani zahteval sklenitev stavkovnega sporazuma o devetih stavkovnih zahtevah.

Doslej so sklenili aneksa h kolektivnima pogodbama za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter za raziskovalno dejavnost. Pomočnicam vzgojiteljic so se plače zvišale za štiri plačne razrede, opredeljena pa sta tudi uvrstitev delovnega mesta strokovnih delavcev z nazivom višji svetnik ter delovnega mesta asistent. Plače se bodo zvišale tudi mladim raziskovalcem z upoštevanjem dviga 1. aprila za štiri plačne razrede v 36. plačni razred, asistentom z univerzitetno izobrazbo pa za dva plačna razreda prav tako v 36. plačni razred.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje