Dogovor s Tanjo Fajon: Borut Pahor še eno leto ne bo plačeval članarine SD

Slovenija 14. Jan 202317:02 33 komentarjev
Tanja Fajon, Borut Pahor
Tina Kosec/ BOBO

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor in predsednica SD Tanja Fajon sta za N1 potrdila, da sta dosegla dogovor o poti do "reaktivacije" njegovega članstva v stranki, ki jo je vodil 15 let.

Potem ko je Borut Pahor končal svoj drugi mandat na položaju predsednika republike in posle predal Nataši Pirc Musar, je ostala v zraku njegova vrnitev v matično stranko SD. Vodil jo je 15 let, jeseni 2008 pa jo je popeljal tudi do zmage na parlamentarnih volitvah in prevzel vodenje vlade. Po njegovi novembrski izjavi, da se želi po odhodu iz predsedniške palače z vodstvom Socialnih demokratov pogovoriti o ponovni aktivaciji članstva, je v stranki močno završalo.

Da je tudi sam to pričakoval, kaže že njegova takratna napoved za Siol: “Morda bo kdo v stranki menil, da jim bom s tem, ko se bom znova aktiviral, povzročal težave. Tega ne želim. Če pa bodo menili, da je v redu, če bom član, čeprav se ne mislim zelo aktivirati in biti politični aktivist, potem pa tudi v redu.”

Glasni so bili zlasti v Mladem forumu SD s predsednikom Luko Gorškom na čelu: “V politiki je že več kot 30 let, kar je že nek pokazatelj, da bi moral oditi v pokoj. Ali pa naj gre v diplomacijo in se kjerkoli drugje bolj aktivno vključi, ne pa v naši stranki.” Prav tako so v tistih dneh na sedežu stranke zelo pogosto zvonili telefoni ogorčenih članov, vodilni predstavniki SD so morali razburjenje miriti celo na terenu, presenečeni so bili tudi v poslanski skupini. Skupni imenovalec teh odzivov je bil Pahorjev način opravljanja predsedniške funkcije. Številni so mu očitali, da je bil tiho, ko nikakor ne bi smel biti.

Preberite še: V SD burni odzivi po Pahorjevi napovedi povratka: “Mu je Janša odrekel pomoč?”

Zato so bili pogovori o tem hitro postavljeni na stranski tir, kar je bila želja obeh strani. Ta teden pa sta Tanja Fajon in Borut Pahor govorila po telefonu in se – tudi z namenom pomiritve strasti – dogovorila, da bo njegov status v stranki ostal nespremenjen še eno leto. Kot nam je povedal Pahor, se mu tako zdi prav, saj si ne želi polemik, ki so vzplamtele po njegovi napovedi morebitne vrnitve.

Kongres SD
Borut Živulović/BOBO

Prav tako si sporov ne želi Tanja Fajon, ki je za N1 sporočila, da ta njun ustni dogovor pomeni, da Pahorjev status še eno leto ostaja tak kot je bil zadnjih deset let, ko je opravljal funkcijo predsednika republike. V tem obdobju smo lahko v povezavi s Pahorjem pogosto slišali besedno zvezo “zamrznjeno članstvo”, a statut stranke SD tega sploh ne predvideva. “Ali si član in plačuješ članarino, ali pa nisi”, so nas podučili viri z Levstikove, kjer je sedež stranke. Ob tem seveda priznavajo, da je imel Pahor glede na to, da je bil na položaju predsednika republike, poseben status.

Ta najnovejši dogovor torej pomeni, da Pahor še naprej ne bo plačeval članarine, a bo ostal član stranke, čeprav neaktiven. Kot nam je povedal, v tem letu dodatnega časa ne bo storil ničesar, potem bodo pa videli, kako naprej. Če pa bi kdo v stranki želel ta njegov dogovor s Tanjo Fajon izpodbijati in ga s seznama članstva po 41 letih izbrisati, ker ne plačuje članarine, “pa tudi prav” in bo to sprejel, nam je povedal. Če bo ostal član, pa tudi po preteku enega leta ne bo aktivno deloval v stranki, napoveduje.

Da jo je ob dogovoru s tem seznanil in da se torej v SD “ne namerava aktivno angažirati”, nam je potrdila tudi Tanja Fajon, ki je sicer po novem letu kot zunanja ministrica sprejela odločitev, da Pahor vendarle ne bo postal posebni odposlanec vlade pri lobiranju za slovensko kandidaturo za nestalno članico varnostnega sveta združenih narodov. Številni člani SD so sicer pogovore in namigovanja o tem povezovali z njegovo morebitno vrnitvijo v stranko.

Preberite še: Košarica Tanje Fajon: Borut Pahor ne bo posebni odposlanec vlade

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje