Domačin po besnenju tornada: Mislil sem, da bo naše hiše ‘zradiralo’ (VIDEO)

N1 video 02. Avg 202314:59 0 komentarjev
Franc Močilnikar
N1

Tornado v okolici Ilirske Bistrice je povzročil obilno škodo, poškodovanih je 15 objektov, od tega pet kritično. Stanovalci štirih hiš so se morali začasno izseliti, saj je veter popolnoma uničil ostrešja. Kot je za N1 dejal domačin Franc Močilnikar, ki je v dopoldanskih urah priskočil na pomoč pri odstranjevanju posledic tornada pri hiši njegove hčere, so deli strehe leteli tudi do 300 metrov visoko.

Opustošenje, ki ga je za sabo pustil tornado v okolici Ilirske Bistrice, je ogromno. Čeprav je bila uradno izmerjena hitrost tornada 107 kilometrov na uro, naj bi bila hitrost v udarni sili tornada še vsaj dvakrat večja. Veter je poškodoval 15 hiš, od tega jih je pet poškodovanih kritično.

Domačin Franc Močilnikar je za N1 povedal, da je spremljal, kako je prva nevihta prešla Ilirsko Bistrico. Ko je že mislil, da je najhuje mimo, pa je ob pogledu na jugozahodno stran videl, da se kraju približuje veter vrtinčaste oblike. “Videti je bil kot trikotnik, šel je najprej proti gozdu, nato je bil zmeraj bližje. Čakal sem, da bo prišel do naših hiš, potem pa se je obrnil proti kraju, kjer živi moja hči. Mislil sem, da bo hiše ’zradiralo’,”, je opisal Močilnikar.

Po njegovih besedah je tornado prišel tudi do reke in moč vetra je bila tako silovita, da je vrtinec potegnil vodo v zrak skoraj 150 metrov visoko. “Voda je nato pljusknila proti tlom nad gozdom in polomila vse pod seboj. Videti je, kot bi bil tam golosek,” je dejal domačin in dodal, da je dele strehe odnašalo tudi do 300 metrov visoko.

Videl je tudi, kako je tornado dosegel železniško postajo, kjer je potrgal žice električne napeljave, iskre pa naj bi bile po njegovih besedah videti kot “ognjene krogle” v vrtincu vetra.

Dopoldne je prišel v vas Koseze, kjer je bila škoda po divjanju tornada največja, tam pa živi tudi njegova hči. Dejal je, da je s hišo bolj ali manj vse v redu, na delih je poškodovana fasada, saj je vanjo priletela večja cisterna, veter pa je potrgal tudi nekaj kablov električne napeljave. “Sosednja hiša je ostala cela, naslednja hiša pa ima uničeno streho. Vrtinec je šel levo in desno,” je še dejal Močilnikar, ki je dogajanje opisal kot grozljivo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!