Domnevna zloraba položaja na trgu nagrobnih sveč: AVK sprejela zaveze Plastkoma

Slovenija 16. Jan 202418:30 0 komentarjev
Delavci v podjetju Plastkom razstavljajo navadne in elektronske nagrobne sveče
Delavci v podjetju Plastkom razstavljajo navadne in elektronske nagrobne sveče (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je sprejela zaveze, ki jih je v postopku ugotavljanja domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu predelave odpadnih nagrobnih sveč predlagalo podjetje Plastkom. Zaveze bodo veljale tri leta.

AVK je v postopku, ki ga je uvedla novembra 2021, preverjala, ali je Plastkom kršil prepoved zlorabe prevladujočega položaja na ozemlju Slovenije in na znatnem delu notranjega trga EU s tem, ko je na trgu predelave odpadnih elektronskih sveč svoje nadaljnje poslovno sodelovanje z nosilci izvajanja skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami pogojeval s sklenitvijo novih pogodb na način, da mu morajo v predelavo dostaviti vso količino zbranih odpadnih nagrobnih sveč.

Poleg tega naj bi prekomerno dvignil cene obdelave in predelave odpadnih nagrobnih sveč, zlasti elektronskih, ter uporabljal neenake pogoje za primerljive posle z nosilci skupnih načrtov, s čimer bi lahko nekatere od njih postavljal v konkurenčno slabši položaj.

Z zavezami, ki veljajo od 20. decembra 2023, ko je AVK izdala odločbo o njihovem sprejemu, pa do konca leta 2026, se je podjetje zavezalo, da v pogodbe o predelavi, sklenjene z nosilci skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami, ne bo vključevalo klavzul, da mu morajo slednji v predelavo dostaviti vso količino zbranih odpadnih nagrobnih sveč.

Prostori podjetja Plastkom
Prostori podjetja Plastkom (Foto: Srdjan Živulović/BOBO)

Poleg tega bo predelavo posamezne vrste odpadnih nagrobnih sveč zaračunavalo po cenah, ki bodo nižje od pričakovanih maksimalnih cen predelave posamezne vrste odpadnih nagrobnih sveč, nosilce skupnih načrtov pa bo obravnavalo nediskriminatorno.

Plastkom bo v času trajanja odločbe o zavezah AVK enkrat letno posredoval letno poročilo o izpolnjevanju zavez. AVK lahko od podjetja tudi kadarkoli zahteva, da ji predloži potrebna pojasnila v povezavi z izvajanjem zavez.

AVK ni dokončno ugotavljala, ali kršitve obstajajo. S sprejemom zavez se po navedbah AVK namreč odpravlja stanje, iz katerega izhaja verjetnost kršitev. Agencija lahko sicer na predlog ali po uradni dolžnosti razveljavi odločbo o zavezah in nadaljuje postopek, če se bistveno spremenijo dejanske okoliščine, na katerih temelji odločba, če stranka ne izpolnjuje zavez ali če odločba temelji na nepopolnih, nepravilnih ali zavajajočih podatkih, ki jih je posredovala stranka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!