Dopis MNZ o objavi naslova Nataše Pirc Musar vznemiril Janšo

Slovenija 01. Sep 202215:18 > 16:19 33 komentarjev
Nataša Pirc Musar
Foto:Žiga Živulović jr./Bobo

Poziv ministrstva za notranje zadeve upravnim enotam in nekaterim ministrstvom, naj v uradnih prostorih objavijo naslov, na katerem predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zbira podpise podpore volilcev, je dvignil prah v političnih vrstah, zlasti v SDS. Ocenjujejo, da je Pirc Musar v primerjavi z drugimi kandidati privilegirana in da MNZ zanjo dela kampanjo. Pirc Musar odgovarja, da je notranje ministrstvo zgolj zaprosila, naj njen naslov posredujejo bolnišnicam, domovom za starejše, zavodom ..., kjer tudi želijo zbirati podpise volilcev; takšno zaprosilo pa da lahko po zakonodaji posredujejo vsi kandidati.

V javnosti je zakrožilo navodilo ministrstva za notranje zadeve (MNZ) upravnim enotam in petim ministrstvom: za zunanje zadeve, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, za pravosodje, za zdravje in za izobraževanje, znanost in šport. V njem je zapisalo, naj v uradnih prostorih na vidnem mestu objavijo naslov, na katerem Nataša Pirc Musar prejema obrazce podpore volilcev kandidaturi za predsednico države. Omenjena ministrstva so še pozvali, da informacijo o njenem naslovu predajo diplomatsko-konzularnim predstavništvom oziroma zavodom, bolnišnicam, domovom za starejše in drugim ustanovam.

Na Twiterju je završalo. “Hm? Kaj pa ostali kandidati?” se je oglasil prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša. “Bosta ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in predsednik vlade Robert Golob pojasnila ta dopis, s katerim je ministrstvo javno vstopilo v kampanjo zbiranja podpisov za Natašo Pirc Musar,” je nezadovoljstvo izrazila vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec.

Da je poziv MNZ o objavi naslova Nataše Pirc Musar v uradnih prostorih diskriminatoren do drugih kandidatov za predsednika države, česar si notranje ministrstvo ne bi smelo privoščiti, so ocenili tudi v Resnici. Stranka Zorana Stevanovića je na MNZ naslovila dopis, naj omenjene naslovnike pozove tudi k objavi naslova njihove predsedniške kandidatke Sabine Senčar.

Na ministrstvu za notranje zadeve očitke o privilegiranju ene kandidatke in diskriminiranju drugih zanikajo. “Ministrstvo za notranje zadeve je pristojno za vodenje evidence volilne pravice, zato vsem upravnim enotam in ostalim resorjem vedno posreduje usmeritve. Tako kot v preteklosti smo tudi letos vse deležnike postopka potrjevanja podpore nediskriminatorno, pod enakimi pogoji v skladu z ustaljeno prakso seznanili tudi z naslovi kandidatov, ki so dali zahtevo za takšno seznanitev,” je poudarila notranja ministrica Tatjana Bobnar. Ob tem je dodala, da Nataša Pirc Musar ni edina kandidatka, ki je to storila.

Na ministrstvu so dodatno pojasnili, da vnaprej nimajo podatkov o tem, kdo bo zbiral podpise volilcev in na kateri naslov lahko državljani  posredujejo svojo podporo, zato v skladu z ustaljeno prakso iz preteklosti te podatke tistim, ki so udeleženi v postopku potrjevanja obrazcev,  posredujejo na izrecno zaprosilo kandidatov. “Za tokratne volitve predsednika smo dopise doslej poslali za dve kandidatki. Na enak način pa bomo seznanjali tudi z naslovi drugih kandidatov, če bomo prejeli tovrstna zaprosila,” so dodali.

Vendar pa v dopisu volilnega štaba Pirc Musar notranjemu ministrstvu ni navedena prošnja, da se njen naslov objavi v uradnih prostorih na vidnem mestu, kot je zapisano v dopisu notranjega ministrstva upravnim enotam in nekaterim ministrstvom. V zaprosilu štaba je navedeno, naj MNZ naslov, na katerem kandidatka zbira podpise podpore volilcev, posreduje zavodom, bolnišnicam, domovom za starejše in drugim ustanovam. “Skladno z določbami zakona smo namreč zainteresirani, da se podpisi podpore na predpisanih obrazcih zbirajo tudi v navedenih ustanovah,” so zapisali.

Kot so nam dejali v volilnem štabu Nataše Pirc Musar, zakonodaja omogoča, da se zbiranje podpisov volilcev in nato tudi same volitve izpeljejo tudi v domovih za starejše, zaporih, bolnišnicah … Ker pa tam nimajo naslovov kandidatov, kamor lahko pošljejo izpolnjene obrazce, so zaprosili MNZ, da se jim naslov Nataše Pirc Musar posreduje. “To je povsem v skladu z volilno zakonodajo in takšno zaprosilo bi lahko oddali tudi drugi kandidati,” so poudarili v volilnem štabu Pirc Musar. Dodali so, da sami niso zapisali, da se naslov objavi v uradnih prostorih.

Naši sogovorniki iz vrst pravnih strokovnjakov poziv MNZ upravnim enotam, naj v uradnih prostorih objavijo naslov Nataše Pirc Musar, ocenjujejo kot “sila nenavaden”. Pravne podlage za takšno objavo ne vidijo, če pa gre za odraz prijazne državne uprave, bi se moral poziv k objavi naslova po njihovem prepričanju nanašati na vse predsedniške kandidate. Če to ni bilo storjeno, se jim zdi verjetno, da bo kdo od kandidatov sprožil postopek zaradi neenake obravnave.

Kot so nam povedali v volilnem štabu Anžeta Logarja, oni dopisa MNZ ne bodo problematizirali. Logar je namreč v treh dneh zbral 12 tisoč podpisov volilcev in je z zbiranjem podpisov že zaključil.

Ivo Vajgl, ki prav tako zbira podpise volilcev za predsedniško kandidaturo, zadevo težko komentira, saj, kot pravi, še nima vseh relevantnih informacij. Njegov prvi vtis pa je, da gre za nenavadno početje v predvolilni kampanji, v kateri bi morali imeti vsi kandidati zagotovljene enake možnosti in bi morali biti enako obveščeni. Po Vajglovi oceni je namen pobude volilnega štaba Nataše Pirc Musar, da bi imela v postopku prednost pred drugimi kandidati, kar je moralno sporno početje. Kot bivši dolgoletni diplomat in kot nekdanji zunanji minister se ne spomni, da bi zahteva o objavi naslova kandidata kadarkoli prišla na diplomatsko predstavništvo. “Ne predstavljam si tudi, kako bi bilo videti, če bi morale vse bolnišnice, vsi domovi za starejše, vsi zapori … izobešati naslove vseh kandidatov, ki bi si to zaželeli,” je še dodal Vajgl.

V volilnem štabu Vladimirja Prebiliča pa so za N1 povedali, da jih je poslani dopis MNZ negativno presenetil. Od notranjega ministrstva bi pričakovali, da v luči transparentnosti in enake obravnave naroči upravnim enotam in ministrstvom, da vse kandidate obravnavajo enako in torej objavijo naslove vseh. “Takšna neenaka obravnava ene kandidatke pa se nam zdi nenavadna,” dodajajo v Prebiličevem štabu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje