Dopolnilno zavarovanje: Levica ima nov predlog, koliko bi plačevali na mesec

Slovenija 09. Maj 202313:29 53 komentarjev
Luka Mesec
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

V koalicijski stranki Levica so pripravili dopolnitev predloga ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Medtem ko bi Svobodin zakon pomenil, da bi za nov obvezni zdravstveni prispevek vsi plačevali 35 evrov, Levica želi tiste, ki prejemajo povprečno plačo ali manj, obremeniti manj, tiste z večjimi prihodki pa veliko več.

Levica želi, da bi se z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v javno financiranje zdravstva uvedlo več progresije oziroma da bi bili izdatki posameznikov za zdravstvo bolj odvisni od višine dohodkov.

V stranki pojasnjujejo, da je njihov predlog boljša in pravičnejša rešitev kot samo čisti prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezni zdravstveni prispevek.

“Vlada je sprejela pogumno in pravilno odločitev, da iz rok privatnih interesov iztrga zavarovanje za storitve, za katere se vsi strinjamo, da bi jih moralo v celoti kriti obvezno zavarovanje. Izkoristiti pa moramo tudi priložnost, da zbiranje tega dela sredstev uredimo tako, da bo vsak prispeval po svojih zmožnostih,” pravijo.

Prispevek glede na dohodke

Levica že več mandatov zagovarja takšno ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, da bi bilo breme javnega financiranja zdravstva bolj odvisno od posameznikovih dohodkov. Večji del obremenitve je sicer obvezno zdravstveno zavarovanje, ki ga zaposleni v Sloveniji plačujejo v deležu bruto plače, a dopolnilno zdravstveno zavarovanje plačujejo vsi enako. Tako bi ostalo tudi po aktualnem koalicijskem predlogu.

Levica pa želi ta predlog spremeniti, kaže dokument, ki smo ga dobili neuradno. Določil bi 17 različnih višin novega prispevka v razponu med 15 in 200 evrov. Trenutno premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja znaša 35,67 evra mesečno, Svoboda pa predlaga, da bi jo nadomestili z obveznim prispevkom v višini 35 evrov.

Tisti z mesečnimi dohodki do trenutne povprečne bruto plače (približno 2.145 evrov na mesec) bi po predlogu Levice plačevali 33 evrov ali manj. Takih je v Sloveniji 1.204.201 ali 78 odstotkov vseh zavezancev, je iz podatkov statističnega urada izračunala Levica.

Med 35 in 50 evrov bi plačevale osebe, katerih dohodki se gibljejo med zneskom povprečne plače (2.145 evrov mesečno) in 4.000 evrov mesečno. Teh je po podatkih, ki jih navaja Levica, v Sloveniji približno 270.000.

Več kot 50 evrov mesečno bi tako po predlogu levice plačevalo približno 65.000 ljudi ali okoli štirje odstotki zavezancev.

Največ, 200 evrov mesečno, bi plačevali tisti, ki imajo petkratnik povprečne plače ali več. Torej tistih 3.452 oseb, ki prejemajo več kot 10.725 evrov bruto mesečno plače.

"Prispevek se bo dvignil za 21 odstotkov najbolje plačanih v Sloveniji," so sporočili iz Levice, "ob tem pa je treba poudariti, da bo tudi zanje novi prispevek predstavljal manj kot dva odstotka mesečne bruto plače."

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec pojasnjuje, da s svojim predlogom ničesar ne pogojujejo. "Vsi v koaliciji se strinjamo, da je treba uvesti progresijo. S predlogom pa želimo spodbuditi iskanje rešitve," je povedal.

Samo prenos na zdravstveno blagajno?

Poslanska skupina Svoboda je sicer s podporo celotne koalicije aprila v parlamentarno proceduro vložila predlog zakonske spremembe, ki bi pomenil, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje nadomesti z novim obveznim zdravstvenim prispevkom.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje, s katerim se prebivalci Slovenije lahko zavarujejo pred doplačili za zdravstvene storitve in zdravila, je prostovoljno, a ga trem komercialnim zavarovalnicam, ki ga izvajajo, plačujejo skoraj vsi. Če bo sprejet predlog Svobode, bi ga od prvega septembra namesto tega zavodu za zdravstveno zavarovanje iz neto plač oziroma pokojnin plačevali tako imenovani obvezni zdravstveni prispevek.

Znesek pa bi bil skoraj enak, kot je zdaj. Svoboda predvideva, da bi vsak mesec plačali 35 evrov novega prispevka, premija dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa je trenutno 35,67 evra. Takšno višino premije je nedavno določila vlada, potem ko je zavarovalnica Generali napovedala dvig za približno deset evrov oziroma za tretjino.

Golob: Šele v drugem koraku

Pred mesecem dni je predsednik vlade Robert Golob dejal, da bo koalicija najprej ukinila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, v drugem koraku pa bo določila različne višine prispevka glede na dohodke. "Kdo pa je tisti, ki naj bi namesto 35 plačeval 100 evrov ali več," je odgovoril na vprašanje novinarja, zakaj ne poskusijo progresije uvesti že v prvem koraku.

"Govoriti o socialni pravičnosti, ne da se tistim, ki morajo plačevati več, to pove, je v resnici hipokrizija. Na vprašanje o socialni pravičnosti celotnega zdravstvenega sistema moramo odgovoriti do konca leta 2024," je še dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje