Dostavljalci hrane po Ljubljani znova brez identifikacijskih številk

Slovenija 04. Apr 202310:38 3 komentarji
Wolt
Borut Živulović/BOBO

Dostavljalci hrane v Ljubljani nimajo več identifikacijskih številk na svojih torbah, ki so bile obvezne od lanskega poletja. Umaknili so jih začasno, saj poteka postopek pri informacijski pooblaščenki, poroča Dnevnik.

Predstavniki platforme Wolt in Glovo so za časnik navedli, da gre za ukrep, dokler informacijska pooblaščenka ne zaključi postopka, v katerem ugotavlja skladnost identifikacijskih številk z določbami o varstvu osebnih podatkov.

Do ukrepa so bili zelo kritični v sindikatu Mladi plus in na ministrstvu za delo. A po neuradnih informacijah Dnevnika se je postopek začel na pobudo informacijske pooblaščenke, kjer so za časnik povedali le, da vodijo ločena postopka zoper podjetji Wolt tehnologije in Glovoapp SI, dodatnih informacij pa zaradi trajanja postopka ne razkrivajo.

Identifikacijske številke na torbah dostavljalcev hrane so rezultat dogovora med Mestno občino Ljubljana in platformama zaradi lažje identifikacije in sankcioniranja ob morebitnih kršitvah cestnoprometnih predpisov. Na občini, kjer so s tem želeli izboljšati prometno varnost in odgovoriti na pritožbe občanov, so za časnik povedali, da so bili o začasni ukinitvi identifikacijskih številk obveščeni in da o nadomestnih ukrepih za zdaj ne razmišljajo.

Ob uvedbi so se ostro odzvali v Sindikatu Mladi plus, kjer so poudarili, da “rešitev ni v sankcioniranju že tako ali tako izkoriščanih delavcev in delavk, temveč v spremembi poslovnega modela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje