Dostavljalci Wolta in Glova jasni: Če ne bo dogovora, bomo zaostrili aktivnosti

Slovenija 26. Apr 202312:42 2 komentarja
Sindikat dostavljavcev
Črt Piksi

Dostavljalci hrane, združeni v sindikat, so zaradi neodzivnosti Wolta in Glova danes zahteve za pogajanja sami odnesli do sedeža teh podjetij v Sloveniji. S tem so opozorili na neurejenost razmer in slab delovni položaj, želijo si, da podjetji sindikat prepoznata in pristopita k pogajanjem.

Ker se podjetji Wolt in Glovo na obvestilo dostavljalcev o vzpostavitvi sindikata nista odzvali, so danes dostavljalci na sedež podjetij dostavili prvo zahtevo. Želijo si, da podjetji prepoznata Sindikat dostavljalcev, ki deluje pod okriljem sindikata Mladi plus, in pristopita h kolektivnim pogajanjem. Cilj teh je sklenitev kolektivne pogodbe, ki bo urejala položaj dostavljalk in dostavljalcev, ki delo opravljajo za zgoraj omenjeni korporaciji, ki imata na slovenskem trgu monopol nad storitvijo dostavljanja hrane.

Dostavljalci so se zbrali v ljubljanskem Miklošičevem parku in najprej zahtevo odnesli na sedež Wolta na Parmovi ulici. Dogovor o pristopu h kolektivnim pogajanjem so pustili na recepciji stavbe. O tem so se že vnaprej dogovorili s podjetjem, ki jim je tudi obljubilo, da se bo odzvalo v postavljenem roku, so zapisali v sindikatu.

Nato so se odpravili še do sedeža Glova na Cesti Ljubljanske brigade. Dogovor sta prevzeli zaposleni, ki sta se zahvalili in zatrdili, da bosta dogovor predali pristojnim v podjetju.

Sindikat zahteva, da dogovor podpišejo do 9. maja. “S podpisom dogovora in pristopom h kolektivnim pogajanjem bosta podjetji Wolt in Glovo dokazali, da sta resnično pripravljeni na konstruktivne pogovore in urejanje položaja dostavljalk in dostavljalcev,” so zapisali v sindikatu. “Verjamemo, da bodo k pogajanjem pristopili kot družbeno odgovorno podjetje,” so sporočili in dodali, da je del družbene odgovornosti tudi odgovornost do delavcev, pomemben element tega pa je vodenje socialnega dialoga s sindikatom.

Če do postavljenega roka ne bodo prejeli odgovora, bodo menili, da Wolt in Glovo nimata interesa skleniti kolektivne pogodbe. “V tem primeru bomo morali stopnjevati sindikalne aktivnosti,” so sporočili.

Sindikat dostavljavcev Sindikat dostavljavcev
Črt Piksi
Sindikat dostavljavcev Sindikat dostavljavcev
Črt Piksi
Sindikat dostavljavcev Sindikat dostavljavcev
Črt Piksi

V sindikat je trenutno včlanjenih več kot 100 dostavljalcev, število pridruženih pa se stalno povečuje, so povedali ob ustanovitvi. Dostavljalci opravljajo delo v vseh vremenskih razmerah, vse dni v tednu, tudi za praznike, delovnik pa poteka od osmih zjutraj do treh zjutraj, je opozoril dostavljalec hrane za obe podjetji in član sindikata dostavljalcev Janez Peterlin. Kaplja čez rob, ki je vodila v vzpostavitev sindikata, je bila enostranska sprememba plačilnega sistema pri obeh podjetjih pred dvema mesecema.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje