Drava ponoči naraščala, poplavljene zlasti površine pod Ptujskim jezerom

Slovenija 04. Nov 202306:12 > 08:44 0 komentarjev
reka
Foto: BOBO

Ponoči so se razmere po močnem deževju v zadnjih dneh povečini umirile. Je pa Drava v spodnjem toku še nekoliko narasla in v nekoliko večjem obsegu poplavila površine na območju pod Ptujskim jezerom, je za STA povedal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob.

Na vprašanje, ali gre pri poplavljanju Drave za odklon od razmer, ki so pričakovane za to obdobje v letu, je hidrolog Andrej Golob odgovoril, da je tak obseg poplav nekoliko redkejši, da pa razmer ne gre primerjati z največjimi obsegi poplav, ko so v nevarnosti celotna naselja.

V Dravogradu, kjer je Drava že v petek dopoldne prestopila bregove, so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi. Zaradi izboljšanja razmer so se skoraj vsi lahko zvečer vrnili v svoje domove, dva prebivalca pa sta noč preživela pri sorodnikih, je za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec. Skrbi pa jih, kaj bo prinesla nova pošiljka padavin, ki je napovedana za nedeljo.

Ponoči sta sicer po besedah Goloba naraščali tudi Sava in Krka – Sava v spodnjem toku, Krka pa v srednjem in spodnjem toku, kjer je tudi poplavljala, vendar na območjih vsakoletnih poplav.

Na območju pogostih poplav se razlivata tudi Ljubljanica in Dravinja. Ljubljanica ima ustaljen pretok, počasi pa naraščajo njeni posamezni pritoki in nekateri kraški vodotoki na Notranjskem. Povečuje se tudi pretok Mure in Sotle v spodnjem toku.

Narasla Drava pri Malečniku
Narasla Drava pri Malečniku (Foto: Jure Banfi/Mariborinfo/Bobo)

Hidrolog pričakuje, da bodo danes reke po državi zelo počasi upadale. Ob napovedanih novih padavinah, ki bodo ponoči vsaj za krajši čas lahko tudi močnejše, pa je pričakovati, da bodo reke ponovno narasle. Na območjih Vipavske doline, Gorenjske ter osrednjega in severnega dela Slovenije je pričakovati, da se bodo posamezne reke ponovno razlile, nekatere lahko poplavijo na običajnih območjih, je še povedal.

V Mariboru, Slovenj Gradcu in na Ptuju danes brez običajnega preizkusa siren

Uprava RS za zaščito in reševanje prebivalce na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Slovenj Gradec in Ptuj obvešča, da danes ne bo izveden običajni mesečni preizkus siren z opozorilnim znakom. V primeru proženja siren na teh območjih tako ne bo šlo za preizkus, temveč za dejansko nevarnost. Prebivalce na omenjenih območjih pozivajo, naj ob morebitnem sproženju siren ukrepajo v skladu z navodili pristojnih služb za zaščito in reševanje.

Vreme je sicer preglavice povzročalo zlasti v petek do polnoči, drugi del noči pa je bil bolj miren, so za STA potrdili na Centru za obveščanje uprave za zaščito in reševanje.

Skupaj so v preteklih 24 urah v povezavi z močnim neurjem z vetrom, močnim deževjem in poplavami zabeležili skupaj 175 dogodkov, od tega na območjih regijskih centrov za obveščanje Kranj (58), Nova Gorica (32), Slovenj Gradec (19), Ljubljana (15) in Koper (14).

Močan veter je podiral drevesa in poškodoval drogove elektrodistribucije, zaradi česar je ostalo brez dobave električne energije več odjemalcev. Zaradi močnega deževja je meteorna voda zalila več objektov, poplavila nekaj cestišč, zaradi razmočenosti terena pa se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov. Zaradi naraslih vodotokov je v naselju Podhom v občini Gorje narasla reka Radovna odnesla most, v Logu pod Mangartom pa je prišlo do onesnaženja potoka Roja, ki se izliva v reko Koritnico.

Na območju pogostih poplav se razlivajo Krka, Kolpa, Ljubljanica in Dravinja. Kolpa v srednjem toku upada, v spodnjem še narašča. Dravinja v spodnjem toku in Krka naraščata. Ljubljanica ima ustaljen pretok, počasi pa naraščajo njeni posamezni pritoki in nekateri kraški vodotoki na Notranjskem. Povečuje se tudi pretok Mure in Sotle v spodnjem toku. Pretoki ostalih rek po Sloveniji pa se večinoma počasi zmanjšujejo.

Kaj prinaša nedeljska nevihtna fronta?

Za danes ni izdanih vremenskih opozoril. V noči na nedeljo pa bo dež od zahoda znova zajel vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem bo zapihal okrepljen južni do jugozahodni veter.

Narasla Sava Bohinjka konec septembra 2023
Narasla Sava Bohinjka konec septembra (Foto: Arso Vreme/X)

V drugem delu noči na nedeljo bodo sunki južnega vetra na Primorskem lahko presegli hitrost 70 km/h. Ob prehodu vremenske fronte v nedeljo zjutraj bo vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi. Največ padavin bo do nedelje dopoldne padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, zato je Arso za del države izdal oranžno opozorilo.

V nedeljo bo sprva oblačno s padavinami in nevihtami, ki pa bodo do sredine dneva že ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!