Domačin s Cresa pred današnjo dražbo: Cene so povsem normalne

Slovenija 01. Dec 202106:40 0 komentarjev

Domačina Bojana cene, ki so jih na dražbi Primorja dosegle hiške v Stari Gavzi na Cresu, niso presenetile. Meni, da bodo še rasle. Slovenec Matic, ki že več let dopustuje v naselju, pa meni, da so te nerealne.

Danes bo potekala druga od napovedanih sedmih spletnih dražb počitniških hiš propadlega gradbenega podjetja Primorje. Tri hiške imajo izhodiščno ceno 63.734 evrov, preostali dve 77.816 evrov. Dražba hišk v naselju Stara Gavza na hrvaškem otoku Cres se bo začela ob 13. uri, potekala pa bo po spletu. Več o današnji dražbi v članku: Katere hiške na Cresu bodo dražili to sredo.

Prva dražba, na kateri so prodajali prvih pet od 38 hišk, je potekala pred tednom dni, cene pa so poletele v nebo. Najvišjo je dosegla počitniška hiška ob robu naselja, ki je velika 40,25 kvadratnega metra in ima tri ležišča. Njena izklicna cena je bila 77.816 evrov, prodali pa so jo za kar 360 tisoč evrov (skoraj 9.000 evrov na kvadratni meter). Za vseh pet hišk skupaj so iztržili skoraj 1,3 milijona evrov. Kot smo izvedeli, jo je kupil Italijan.

Domačin: Cene so povsem normalne

Domačin Bojan pravi, da ga cene niso presenetile. Naselje je ob obali, obkroženo z olivami in lepim, čistim morjem. “Cene so povsem normalne. To je bila javna dražba, udeleženci so lahko ponudili toliko denarja, kolikor so ga hoteli. To, kar se je prodalo za 360 tisoč evrov, je stanje na trgu, odnos ponudbe in povpraševanja,” pravi. Meni, da bodo cene še naprej rasle, ne le v naselju Gavza, ampak po vsem otoku.

“Slovenci so del nas”

Kot je še povedal, imajo domačini radi naselje Gavza. “Veliko prijateljev iz Slovenije sem prihaja na dopust, so del nas, vedno se spomnimo Gavze kot slovenskega naselja, in to je zelo lepo. “Lepo je, da si Slovenci želijo kupovati nepremičnine na Hrvaškem, še posebej v Gavzi,” pravi.

Kot nam še pove, bi tudi sam kupil hiško za takšno ceno, če bi imel denar. “Vsak, ki ima veliko denarja na računu, si bo želel kupiti nekaj na tako lepi lokaciji, še posebej na Hrvaškem, na enem od teh prelepih otokov. Kdor ima denar, mu ni težko plačati.” Več v zgornjem posnetku.

Lastnika nepremičninske agencije Cres Nekretnine Krunoslava Zmajlo so medtem cene, ki so jih dosegle hiške, močno presenetile. “Česa takega na Cresu, Krku in tudi drugod še v življenju nisem videl,” je za N1 povedal po prvi dražbi. Več v članku: Nepremičninar s Cresa o dražbi slovenskih hišk: Tega še v življenju nisem videl.

Slovenec: Za 40 kvadratnih metrov je to preveč

Slovenec Matic, ki že več let dopustuje v Stari Gavzi na Cresu, pa pravi, da so cene, ki so jih na prejšnji dražbi dosegle hiške, nerealne. Na Cresu lahko dobiš novo, luksuzno hišo, ki je velika 100 kvadratnih metrov, za 200 tisoč evrov, pravi.

Matic, ki je dopustoval tudi v hiškah Primorja, ki so zdaj na prodaj, pove še, da bi pričakoval cene od 150 do 180 tisoč evrov. Cene, ki so jih dosegle hiške na dražbi, pa so previsoke za 40 kvadratnih metrov, še dodaja. Več v zgornjem posnetku.

V spodnjem posnetku poglejte, kakšno je naselje na Cresu, kjer gredo hiške za med. Staro Gavzo sta včeraj obiskala naša novinarka Irma Musić in snemalec Egon Parteli.

Morda vas zanima tudi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!