Druga največja licitacija lesa doslej, prvič tudi s Kitajci. Bo dosežen rekord?

Slovenija 31. Jan 202415:38 0 komentarjev
licitacija lesa
Občina Slovenj Gradec

Na Koroškem je v teku 18. licitacija vrednejših sortimentov lesa. V ponudbi je 6.850 hlodov oz. 7.150 kubičnih metrov lesa, kar je po količini druga največja licitacija doslej. Glede kakovosti ponudbe pa Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline ocenjuje, da je ta najboljša doslej. Ogledali so si jo že tudi kupci s Kitajske.

Kupci s Kitajske, ki se prvič udeležujejo licitacije in nastopajo samostojno, brez posrednika v Sloveniji, so si hlodovino, ki je razstavljena na okoli osem hektarjev velikem zemljišču ob Podgorski cesti pri Slovenj Gradcu, ogledovali tri dni.

Ogledi za kupce, ki imajo čas za oddajo ponudb do 7. februarja do 10. ure, sicer potekajo od minulega petka. “Vsak dan opazimo kar veliko kupcev, predvsem tujcev, tako da mislim, da bo tudi po tej plati licitacija zelo uspešna,” je za STA danes dejal Jeromel. Te dni med kupci opažajo tudi Avstrijce, Nemce in Švicarje, pričakujejo tudi kupce iz Italije.

Vreme je za oglede te dni zelo ugodno, tako da v veljavi ostajajo vsi prej začrtani termini licitacije. Ponudbe bodo začeli odpirati 7. februarja ob 10. uri, rezultati pa bodo znani na dan odprtih vrat licitacije 27. februarja.

“Ponujamo hlodovino, ki se najbolj išče. To je hlodovino macesna, lepo hlodovino smreke in hrasta. Poleg teh vrst je iskana tudi hlodovina bresta, nekoliko manj je letos sadnih vrst. Mogoče je za odtenek manj, kot ga je bilo v preteklosti, tudi gorskega javorja. Ampak tisti sortimenti, ki so na razpolago, so zelo kvalitetni,” je dodal Jeromel.

Lanska licitacija brez rekordnih cen

Kot običajno so les na licitacijo večinoma pripeljali prodajalci oz. lastniki gozdov iz Slovenije, nekaj ponujene hlodovine pa so pripeljali tudi iz Avstrije, Hrvaške in BiH. Največ je v ponudbi hlodov smreke in hrasta, sledita macesen in javor.

Lani je skupno 1019 lastnikov na Koroško pripeljalo rekordnih 9.566 hlodov v skupni količini 9.720 kubičnih metrov. Ni pa lani licitacija postregla z rekordnimi cenami. Najvišjo ceno je lani dosegel hlod gorskega javorja rebraša, znašala je 14.960 evrov po kubičnem metru oz. nekaj manj kot 23.490 evrov za celoten hlod. Odpeljal ga je kupec iz Italije. Lani je ponudbe skupno oddalo 53 kupcev, izkupiček licitacije pa je po takratnih ocenah organizatorjev znašal okoli 4,5 milijona evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!