Drugi junijski teden v znamenju padavin, vročinskega vala pa še ni na vidiku

Slovenija 05. Jun 202305:00 1 komentar
Vreme: nevihta
Srdjan Živulović/BOBO

Čeprav se je 1. junija začelo meteorološko poletje, pa tega vremenske razmere v prvih junijskih dneh nikakor ne odražajo. Če so bili jutra in dopoldnevi po večini sončni in topli, so popoldneve zaznamovale krajevne plohe in nevihte. Drugi junijski teden bo popolnoma v znamenju padavin, tako da bo na pravo poletno vreme treba še počakati. Tudi morebitnega prvega vročinskega vala to poletje še ni na vidiku.

“Vreme bo kar vlažno te dni, veliko dežja bo,” je na vprašanje N1, kakšno bo vreme v prihodnjih dneh, odgovoril dežurni meteorolog na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso) Blaž Šter.

Če je v nedeljo zjutraj ponekod po državi še sijalo sonce, so se padavine čez dan razširile nad večji del države. Ponoči je deževje nekoliko ponehalo, je pa oblačno ponedeljkovo jutro prineslo nove padavine. In tako bo tudi v prihodnjih dneh. Na Arsu napovedujejo, da bodo padavine zajele vso državo in bodo vztrajale vse do konca tedna.

“Pojavljale se bodo tudi nevihte, glavno nevarnost bodo predstavljali predvsem krajevni nalivi. Tudi v torek in sredo bo vreme podobno, morda bo v sredo nastalo nekaj manj krajevnih neviht, ki pa se bodo že v četrtek ponovno okrepile. Ves teden bo tako precej zaznamovan z dežjem,” je dejal Blaž Šter.

Na vprašanje, ali je zaradi obilnega deževja mogoče pričakovati naraščanje rek in potokov ter morebitnih poplav, pa je Šter odgovoril, da je to trenutno težko napovedati. Zaradi močnejših krajevnih nalivov lahko narastejo hudourniške reke in potoki, kar bi lahko povzročilo nekaj težav, saj pri tovrstnih nalivih na manjše območje pade večja količina dežja, reke in potoki pa zato hitreje narastejo.

Foto: Arso/zajem zaslona

“Potrebna bo določena previdnost, ampak trenutne napovedi ne kažejo, da bi lahko razmere postale kritične. Bomo pa v prihodnjih dneh še naprej podrobno spremljali, kako bo s padavinami in koliko dežja lahko pade,” je še dodal.

Poletje je tu, a vročine še ni (in je še nekaj časa ne bo)

Kot že rečeno, se je s 1. junijem začelo meteorološko poletje, ki bo trajalo do konca avgusta. A prvi štirje junijski dnevi za zdaj še niso prinesli poletnih temperatur. Če je bilo lansko poletje nadpovprečno vroče in smo bili priča številnim temperaturnim rekordom, vročinskim valom in tropskim nočem, bo treba na toplejše temperature vendarle še nekoliko počakati.

Srednjeročne napovedi, ki so dokaj zanesljive, ne kažejo na to, da bi bil lahko v kratkem kakšen vročinski val. “Nekako bomo še vedno pod vplivom vlažne in nestabilne zračne mase, zato v naslednjih dveh tednih vročinskega vala ni na vidiku,” je pojasnil Šter.

Čeprav se bodo temperature ob koncu prihodnjega tedna le nekoliko dvignile, ekstremnega povišanja še ni mogoče pričakovati. Živo srebro v termometrih naj bi se po napovedih dvignilo do okoli 25 stopinj Celzija, na Primorskem pa še za kakšno stopinjo več.

Foto: Miloš Vujinović/BOBO

Sezonske vremenske napovedi kažejo, da bi bilo lahko letošnje poletje spet nadpovprečno vroče, vendar zaradi trenutnega deževnega obdobja za zdaj še indikatorjev, da bi lahko bila letošnja vročina tako ekstremna, kot je bila lani.

“Lani so bili vsi trije poletni meseci zelo vroči, celo prevroči. Za zdaj ni videti, da bi se obetala ekstremna vročina,” je še dodal Šter.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje