Volišča so se zaprla: v drugem krogu bo župane dobilo 47 občin

Slovenija 04. Dec 202207:41 > 19:03 0 komentarjev
Lokalne volitve
Žiga Živulović/BOBO

Ob 19. uri se je po Sloveniji zaprlo 928 volišč, na katerih je lahko slabega pol milijona volilcev v 47 občinah izbiralo nove župane v drugem krogu lokalnih volitev. Prve delne neuradne izide je pričakovati po 19.30.

Medtem ko so v 165 občinah od 212 župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. V teh občinah so torej župane izbirali danes. Med občinami, v katerih je za izvolitev župana potreben drugi krog, je tudi šest od 12 mestnih občin, in sicer Maribor, Celje, Kranj, Nova Gorica, Murska Sobota in Krško.

Nove župane je danes lahko izbiralo 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi. Ponekod so potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Prvi delni neuradni izidi glasovanja bodo predvidoma znani po 19.30, ko bodo občinske volilne komisije vnesle prve podatke o preštetih glasovnicah v informacijski sistem. Podatki se bodo osveževali predvidoma do 23. ure oziroma do preštetja vseh glasov v vseh občinah.

Drugi krog lokalnih volitev v živo spremljamo tudi na N1. Štetje glasov, javljanje s terena in vse relevantne novice povezane z lokalnimi volitvami.

V spletni aplikaciji Državne volilne komisije bodo na voljo le podatki o županskih volitvah, ne pa tudi izidi naknadnih ali ponovnih volitev v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Do 19. ure veljal volilni molk

Do zaprtja volišč ob 19. uri je veljal volilni molk, kar je pomenilo, da je bilo vsakršno nagovarjanje volilcev prepovedano. Morebitne kršitve volilnega molka je bilo mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13. Za kršitve volilnega molka so predvidene globe, ki za posameznika znašajo do 250 evrov, za organizatorja volilne kampanje pa do 3.000 evrov. V spletni aplikaciji Državne volilne komisije bodo na voljo le podatki o drugem krogu županskih volitev.

Do 15. ure skupno 36 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 15. ure prejela 36 obvestil o domnevnih kršitvah. Od tega Inšpektorat RS za notranje zadeve obravnava devet zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obvestil se nanaša na zadevo v obravnavi na inšpektoratu, povezano z domnevnimi kršitvami volilnega molka z deljenjem letakov oziroma propagandnega materiala v hišne predalčnike na območju Maribora. V ostalih zadevah gre v petih primerih za sporne objave na družbenih omrežjih, v dveh primerih za pošiljanje sporočil SMS, v enem primeru pa za sporno vsebino, objavljeno v spletnem mediju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!