Društvo SOS telefon: Tudi med prazniki bodimo pozorni na znake nasilja v družini

Slovenija 23. Dec 202214:07 0 komentarjev
zenska nasilje
PROFIMEDIA

Tudi v prazničnih časih domovi žal niso idealne slike družin iz televizijskih reklam. Na to nas je spomnila tudi nedavna smrt ženske iz Novega mesta, ki jo je novembra hudo poškodoval zakonski partner. Društvo SOS telefon žrtve nasilja spodbuja, naj čimprej poiščejo pomoč ter tako zaščitijo sebe in otroke. Na prebivalce pa apelira, naj bodo pozorni na znake nasilja v družini.

Ta teden je v bolnišnici umrla ženska iz Novega mesta, ki jo je novembra v domači stanovanjski hiši napadel 45-letni zakonski partner, je poročal STA. O dogodku so bili policisti obveščeni 16. novembra zvečer. Na kraj so bili takoj napoteni policisti in reševalci, ki so hudo poškodovano žensko oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Ob prihodu policistov 45-letnika ni bilo doma, se pa je kmalu zatem sam zglasil na policijski postaji. Policisti so mu odvzeli prostost in poklicali reševalce, ki so mu oskrbeli lažje poškodbe. Neuradno naj bi bil razlog za nasilje v družini s tremi otroki ločitev.

Domovi žal niso idealne slike družin iz televizijskih reklam

“Še ena žrtev femicida. Še ena ženska, mamica treh otrok, ki je izgubila življenje pod pestmi bivšega partnerja. Še trije otroci, ki so bili priča dejanju, torej okrutnemu pretepanju in umoru lastne mame. Še en umor, ki ga je zaznamovala zgodovina nasilja,” je ob zapisala Jasna Podreka iz Društva SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja.

V Društvu SOS telefon vse žrtve nasilja spodbujajo, naj čimprej poiščejo pomoč, da bi lahko zaščitile sebe in otroke pred nevarnostjo intimnopartnerskega nasilja.

V teh prazničnih časih opozarjajo, da domovi žal niso idealne slike družin iz televizijskih reklam. “Zato bodimo tudi kot sosedje pozorni na morebitne znake, da je v naši bližini nekdo žrtev nasilja. Vse institucije in politične odločevalce pa pozivamo k resnemu zazrtju v problem femicida in tragično statistiko na področju nasilja v družini in nasilja nad ženskami, ki nas kot družbo ne sme pustiti indiferentne,” je zapisala Podreka.

Spomnila je, da je femicid letos v ožjem izboru za besedo leta, ker je žal vse bolj prisoten in aktualen družbeni problem. “Želimo si družbe, v kateri femicid ne bo najpogosteje zaznana beseda. Kajti za njim stojijo usmrčene žrtve, ki jih nič ne more obuditi,” je dodala.

SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja (080 11 55) je na voljo 24 ur na dan.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!