Katere trgovine in do kdaj so odprte (POSODOBLJEN SEZNAM)

Gospodarstvo 05. Avg 202315:35 > 06. Avg 2023 09:48 17 komentarjev

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je izdal odlok, po katerem so lahko prodajalne, ki prodajajo živila, tehnično blago, otroško opremo, v času intervencije zaradi poplav, ne glede na določbe zakona o trgovini, odprte tudi ob nedeljah in praznikih. S tem je država dala dovoljenje za današnje odprtje trgovin. Mercator ima tako odprtih 89 živilskih in 21 tehničnih trgovin po državi, Spar 15, Hofer 16, Lidl 12, na prizadetih območjih pa tudi Tuš.

Gospodarski minister Matjaž Han je po seji sveta za nacionalno varnost kot eno od zadev, ki jo obravnavajo, izpostavil dovoljenje za nedeljsko odprtje trgovin. S tem bi, kot je dejal, ljudem na poplavljenih območjih omogočili, da dopolnijo zaloge hrane ter kupijo tehnično opremo za prva popravila.

Spomnimo, da je nedeljsko odprtje trgovin v petek predlagala Trgovinska zbornica Slovenije. Han je o tem govoril s predsednikom vlade Robertom Golobom, ki je idejo tudi v sobotni izjavi za medije podprl ter dodal, da bi lahko morda država tudi od ponedeljka dalje trgovcem dovolila podaljšanje delovnega časa trgovin.

Ker zakon o trgovini ne omogoča nedeljskega odprtja, je poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan v soboto popoldne izdal odlok o izrednem delovnem času za čas trajanja intervencije.

Mercator odpira 110 trgovin

Mercator je sporočil, da bo danes odprtih 89 Mercatorjevih market trgovin in 21 trgovin M Tehnika.

Seznam živilskih trgovin so objavili tukaj, seznam tehničnih pa tukaj. Vse trgovine bodo odprte med 8. in 13. uro.

Tehnično blago iz teh trgovin bo v nujnih primerih dostavljala tudi spletna trgovina, organizirana pa bodo tudi dežurstva za primere nujnih potreb po tehničnem blagu.

Iz trgovske verige sicer sporočajo, da se trudijo oskrbeti trgovine na prizadetih območjih, pri čemer prednostno dostavljajo embalirano vodo in kruh ter druge nujne izdelke.

Intervencijskim službam na terenu in najbolj ogroženim bodo donirali 45 tisoč litrov vode, v svojih trgovinah pa bodo poskrbeli tudi za zbiranje humanitarne pomoči za prizadete v ujmah.

Živilska trgovina
PROFIMEDIA

Spar odpira trgovine na prizadetih območjih

V Sparu bodo odprli 15 trgovin na prizadetih območjih, in sicer za čas od 8. do 13. ure. Seznam trgovin je na voljo tukaj.

Kot pravijo, jim velik izziv predstavljajo dostave, saj ceste na prizadetih območjih v večini niso prevozne. Ponekod se soočajo z občasnimi motnjami pri dobavi svežih izdelkov, se pa – kot pravijo – trudijo za oskrbo in dostavo vode, zlasti na ogrožena področja.

Hofer odpira 16 trgovin in poziva k solidarnosti

Hofer ima odprtih 16 trgovin, in sicer od 8. do 12. ure. Seznam je na voljo tukaj.

Trgovec ima sicer trenutno zaradi nedostopnosti zaprto eno trgovino, in sicer v Dravogradu.

Je pa Hofer pred odprtjem trgovin opozoril, da bo ponudba svežega sadja in zelenjave, kruha in mesa omejena, saj zaradi kompleksnosti logistike vseh dostav svežega segmenta v tako kratkem času niso uspeli organizirati. Okrnjena bo lahko tudi izbira drugih najbolj želenih izdelkov, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kupce pa so ob tem pozvali k solidarnosti, češ da naj kupujejo v količinah, ki so nujno potrebne za gospodinjstvo.

Svoji poslovalnici je v ljubljanskem BTC in mariborski Supernovi na Tržaški cesti danes odprl tudi Big Bang. Kot so sporočili, bosta prodajalni odprti med 9. in 13. uro.

Na prizadetih območjih odpirajo tudi Tuš in Lidl

V Lidlu z željo, da je prebivalcem zagotovljen dostop do nujno potrebnih živil, odpirajo 12 trgovin, in sicer: Kamnik, Škofja Loka, Ravne na Koroškem, Celje (Mariborska), Žalec, Slovenj Gradec, Litija, Ljubljana Rudnik, Ljubljana BTC, Kranj (Koroška cesta), Domžale in Velenje. Vse bodo odprte od 8. do 13. ure.

“Ker je zaradi izrednih razmer po poplavah dostava izdelkov v naše trgovine še vedno otežena, kupce prosimo za razumevanje in strpnost ter nakup izdelkov v količinah za gospodinjstvo,” sporočajo.

Na vprašanje, kakšno je stanje na področju oskrbe in tudi njihove infrastrukture, so odgovorili, da je sicer trenutno njihov fokus na zagotavljanju oskrbe prebivalstva, sproti pa urejajo tudi morebitne posledice poplav na svoji infrastrukturi. “Včeraj je bilo nekaj naših trgovin zaprtih, trenutno pa so odprte, prav tako deluje naš logistični center, je pa zaradi izrednih razmer dostava izdelkov v naše trgovine še vedno otežena. Kupce zato prosimo za strpnost in razumevanje.”

Na bolj prizadetih območjih je svoje prodajalne odprl tudi Tuš. Od 8. do 12. ure bodo tako odprte poslovalnice: Ravne na Koroškem, Laško, Mozirje, Kamnik, Maribor (poslovalnice na Kersnikovi, Kardeljevi in Dravskih terasah), Limbuš, Ščavnica, Črešnjevci, Dokležovje, Slivnica, Murska Sobota (market Turopolje), Sveti Martin, Gornji grad, Ljubno in Rečica.

Po ustaljenem nedeljskem delovnem času delujejo tudi prodajalne Tuš v Slovenskih Konjicah, Žužemberku (market Slap), Hočah (market Reka), Križah (market Markič), Žireh (market Marjan), Slovenj Gradcu (market Pameče) in Pernici (market Kramberger).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje