Državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu podala odstopno izjavo

Slovenija 04. Jan 202411:27 19 komentarjev
Valerija Jelen Kosi
Valerija Jelen Kosi (Foto: : Bor Slana/STA/GOV.SI

Valerija Jelen Kosi je podala odstopno izjavo z mesta državne sekretarke na ministrstvu za pravosodje. "Ne morem biti del oblasti, ki se samovoljno ter avtoritarno odloča, katere ustavne odločbe so po njenem prepričanju tako pomembne, da jih bo spoštovala, druge pa to niso," je zapisala v odstopni izjavi.

Razlog za odločitev državne sekretarke Valerije Jelen Kosi, da zapusti pravosodno ministrstvo, je nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča glede sodniških plač. Kot je znano, je ustavno sodišče odločilo, da so plače sodnikov prenizke, in zakonodajalcu naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, vendar se to ni zgodilo.

Na ministrstvu za pravosodje so sicer spisali predlog interventnega zakona, s katerim bi plače sodnikov in državnih tožilcev s posebnim dodatkom povišali za tisoč evrov bruto na mesec, vendar pa takšna rešitev ni imela podpore koalicije.

Valerija Jelen Kosi je v odstopni izjavi poudarila, da se je za mesto državne sekretarke na pravosodnem ministrstvu odločila, ko je predsednik vlade Robert Golob na občnem zboru sodniškega društva januarja lani obljubil drugačen odnos vlade do pravosodja kot celote in do sodstva kot ene izmed treh vej oblasti, kot so ga imele predhodne vlade.

“Izvršilna in zakonodajna veja oblasti svojih zavez ne izpolnjujeta”

Kot pomembno za svojo takratno odločitev je navedla tudi to, da se je trenutno vladajoča koalicija v volilni kampanji in ob prevzemu funkcij v izvršilni in zakonodajni veji oblasti zavezala spoštovanju vladavine prava in pravni državi. “Eden izmed pomembnih segmentov obstoja pravne države je spoštovanje odločb ustavnega sodišča,” je poudarila Jelen Kosi, ob tem pa dodala, da žal sedanji izvršilna in zakonodajna veja oblasti teh svojih zavez ne izpolnjujeta.

Po navedbah odhajajoče državne sekretarke je bilo ministrstvu za pravosodje “izrecno odsvetovano (prepovedano?), da se ukvarja s problematiko sodniških plač”, ker da je to pristojnost ministrstva za javno upravo. Razlogi, ki jih posamezni nosilci oblasti v medijih naštevajo, so – tako Jelen Kosi – povsem politične narave, in sicer strah pred plačnimi zahtevami drugih sindikatov ter s tem strah za lastno politično preživetje, kar pa niso argumenti, ki bi opravičevali nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča.

“Kot pravnica sem vso svojo poklicno kariero zavezana spoštovanju načel pravne države, zato ne morem biti del oblasti, ki se samovoljno ter avtoritarno odloča, katere ustavne odločbe so po njenem prepričanju tako pomembne, da jih bo spoštovala, druge pa to niso. Tako ne deluje pravna država, vladavina prava, na kar našo državo vedno znova iz takšnih ali drugačnih razlogov opozarja Evropska komisija,” je v odstopni izjavi še navedla Jelen Kosi, ki je na ministrstvu za pravosodje pristojna za civilno pravo, organizacijsko zakonodajo in pravosodno upravo ter za nadzor organizacije in poslovanja sodišč.

Sodniško kariero je sicer začela na okrajnem sodišču v Ljubljani, od leta 2014 pa je višja sodnica na gospodarskem oddelku višjega sodišča v Ljubljani. Leta 2016 je bila dodatno dodeljena še na vrhovno sodišče za vodenje projekta izboljšanja kakovosti slovenskega sodstva, piše na spletnih straneh ministrstva za pravosodje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje