Državni svet ignoriral poziv h krčenju porabe po poplavah. Smo samostojni, pravi

državni svet
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Medtem ko tako rekoč vsi proračunski porabniki zaradi poplav krčijo stroške, se državni svet na poziv ministrstva za finance k štiriodstotnemu zmanjšanju porabe po informacijah N1 sploh ni odzval. Že v julija sprejetem proračunu za prihodnje leto je sicer začrtane finančne okvire prekoračil kar za 19 odstotkov.

Za sanacijo po poplavah, za katero bo po grobih ocenah potrebnih med 6,7 in 7 milijard evrov, namerava vlada 1,1 milijarde evrov zbrati s krčenjem sredstev proračunskih porabnikov. Kot je znano, jih je ministrstvo za finance pozvalo, naj svoje proračune za leti 2024 in 2025 zmanjšajo za štiri odstotke.

Kot smo neuradno izvedeli, so pripravljenost za zmanjšanje izdatkov, čeprav tarnanja pri tem ni manjkalo, pokazali vsi proračunski porabniki razen dveh. Eden od njiju je po informacijah N1 državni svet, ki je že pri julijskem sprejemanju proračuna bistveno prekoračil proračunske okvire.

Finančno ministrstvo je sicer že tedaj pozvalo proračunske porabnike k varčnemu ravnanju. Kot razlog je navedlo fiskalno pravilo, ki bo v prihodnje omejevalo proračune. Državni svet je že julijski poziv v večini preslišal. Finančni načrt je sicer nekoliko skrčil, vendar po neuradnih informacijah N1 z okoli 3,785 milijona evrov še vedno za 19 odstotkov presegel predviden okvir.

Kot razlog, da si ne more privoščiti večjega zmanjšanja, je poleg nujnega izplačila plač zaposlenim in nadomestil svetnikom tedaj navedel pripravo pravnih mnenj, oblikovanje zakonodajnih pobud, vzdrževanje, računalniško opremo … Pričakujemo, da se bosta spoštovali samostojnost in neodvisnost državnega sveta pri upravljanju njegovih sredstev ter izvajanju zakonodajnih pristojnosti, so navedli v državnem svetu.

Na poziv finančnega ministrstva po poplavah, da proračunski porabniki zmanjšajo budžete še za štiri odstotke, pa se po naših informacijah državni svet ni več odzval.

Predsednik državnega sveta Marko Lotrič nam je na vprašanje, zakaj niso – tako kot drugi proračunski porabniki – prilagodili finančnega načrta, odgovoril, da so že ob julijskem pozivu skrajno resno pregledali vsako postavko in znižali proračuna za vsako leto za 85.000 evrov. Kot je dejal, so denar vzeli s postavke za aktivnosti pri pripravi pokrajinske zakonodaje. Dodatno zmanjšanje pa bi po njegovem ogrozilo učinkovito izvajanje ustavnih pristojnosti državnega sveta.

“Proračuni iz prejšnjih let niso bili realni, vlada nam ga je leta 2022 še znižala, plače pa so se v letu 2023 povišale. So zakonsko določeni stroški, na katere nimamo vpliva,” je dejal Lotrič. Po njegovem gre za plače zaposlenih in nadomestila za svetnike dve tretjini proračuna. Poleg višjih plač je kot razloga za povečanje proračuna za leti 2024 in 2025 navedel višje obratovalne stroške in potrebo po dodatnih prostorih. Dodal je, da tudi po zvišanju ostajajo eden najmanjših proračunskih porabnikov in da državni svet kot neodvisen proračunski porabnik po odločbi ustavnega sodišča samostojno upravlja svoja sredstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje