Državni svet izglasoval veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih

Slovenija 12. Jul 202114:28 > 15:49 0 komentarjev
Astrazeneca cepivo
Foto: REUTERS

Državni svet je z 18 glasovi podprl veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih. Državni svetniki so glasovali tudi o odložilnem vetu na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva in vetu na zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu. Veta na ta zakonodajna predloga niso izglasovali.

Državni svet je izrekel veto na novelo zakona o nalezljivih bolezni, ki so jo poslanci državnega zbora potrdili pretekli teden. Predlog zahteve za odložilni veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih je državni svet skupaj z amandmajem sprejel z 18 glasovi za in 13 glasovi proti, so navedli na Twitterju.

Ker je državni svet izglasoval odložilni veto, bo moralo ob ponovnem odločanju novelo zakona podpreti 46 poslancev DZ. Državni svetniki so glasovali tudi o odložilnem vetu na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, a ga niso podprli: za veto je glasovalo 10 državnih svetnikov, 19 pa proti. Prav tako niso podprli veta na zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu po omilitvi posledic epidemije. Za veto je glasoval en svetnik, 21 pa proti.

Vlada želi s predlogom novele zakona o nalezljivih boleznih odpraviti ustavno neskladnost zakona o nalezljivih boleznih. Tako med drugim na novo določa vsebino strokovne ocene, uvaja merila in kazalnike, ki se upoštevajo tako pri njeni pripravi kot tudi v fazi odločanja vlade o sprejetju posameznih ukrepov, določa pa tudi časovne in prostorske omejitve posameznih ukrepov.

Po ustavni odločbi je del zakona, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. DZ mora neskladje v skladu z odločbo, objavljeno na začetku junija, odpraviti v dveh mesecih.

Covid-19
Žiga Živulovič jr./BOBO

Poslanci koalicije in Desusa so v DZ novelo zakona podprli, naklonjeni so mu tudi v SNS, preostale opozicijske stranke pa so ji nasprotovale. Poslanka SAB Maša Kociper je v oddaji N1 STUDIO napovedala, da bo opozicija najverjetneje zahtevala ustavno presojo zakona o nalezljivih boleznih. Novelo zakona je podprlo 44 državnozborskih poslancev, 42 jih je glasovalo proti.

Državni svet o vetih

Današnja seja državnega sveta je bila sklicana, da bi se svetniki izrekli o vložitvi veta na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, novelo zakona o nalezljivih boleznih ter zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije, ki so jih poslanci DZ sprejeli minuli teden. Predloge za odločanje o odložilnem vetu so vložili, ker želijo pospešiti uveljavitev teh zakonov. Ustava namreč določa, da lahko DS o zahtevah za veto odloča v sedmih dneh od sprejetja zakonov, v tem času pa ti ne morejo biti objavljeni v uradnem listu oziroma stopiti v veljavo.

Zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 prinaša pomoč predvsem turizmu in povezanim panogam, ki jih je epidemija najbolj prizadela. Zakon med drugim prinaša podaljšanje ukrepov za pomoč kmetom, sofinanciranje regresa za letni dopust v določenih dejavnostih, pomoč industriji srečanj in dogodkov, filmski in avdiovizualni dejavnosti ter žičničarjem. Za celotno gospodarstvo se podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, vsi prebivalci bodo prejeli nove bone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!