Državni svet v sredo o predlogu veta na novelo zakona o finančni upravi

Slovenija 20. Dec 202214:45 0 komentarjev
Državni svet
Benjamin Beci/Fixmedia

Državni svet bo na sredini izredni seji odločal o predlogu odložilnega veta na novelo zakona o finančni upravi. Predlog je podala skupina lokalnih interesov. Državni zbor je novelo potrdil sredi decembra, ob obravnavi vladnega predloga pa se je vnela polemika o morebitnem nezakonitem sledenju državljanom.

Novela zakona o finančni upravi odpravlja nekatere določbe, uveljavljene pod prejšnjo vlado marca letos. Z njo se ponovno uvaja trajni mandat za direktorje finančnih uradov, odpravlja pa se kolegijsko odločanje v najzahtevnejših primerih in ukrep dodelitve zadeve drugemu inšpektorju v primeru kršitve vodenja in odločanja posameznega postopka.

Z namenom izboljšanja učinkovitosti delovanja finančne uprave se spreminja ureditev finančne preiskave. Uradna oseba bo denimo imela možnost, da pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov s ciljem, da se odkrijejo na primer nezakonite proizvodnje trošarinskih izdelkov, ki s svojim delovanjem škodujejo državnemu proračunu.

V opoziciji so temu nasprotovali, saj da se omogoča morebitno nezakonito in neustavno sledenje državljanom. Pri glasovanju pa so se vzdržali poslanci koalicijskih SD in Levice. V obeh poslanskih skupinah so menili, da je tovrstno sledenje vprašljivo.

Novela je bila tako v državnem zboru sredi decembra izglasovana zgolj z glasovi poslancev Svobode. Če bodo državni svetniki nanjo izglasoval veto, bo v državnem zboru na drugem glasovanju za njen sprejem potrebnih vsaj 46 glasov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!