Državni svetniki bodo vnovič poskušali izvoliti predsednika

Slovenija 19. Dec 202206:36 4 komentarji
Državni svet
Benjamin Beci/Fixmedia

Državni svetniki, ki so se pred tednom dni prvič sestali v tem mandatu, bodo v nadaljevanju prekinjene prve seje vnovič poskušali izvoliti predsednika državnega sveta. V prvem poskusu jim to namreč ni uspelo, saj noben od treh kandidatov za predsednika na tajnem glasovanju ni dobil večine glasov vseh svetnikov.

Svetniki so izbirali med tremi kandidati. Interesna skupina negospodarskih dejavnosti je predlagala Jožefa Školča, interesna skupna lokalnih interesov Bojana Kekca, interesna skupina delodajalcev pa Marka Lotriča.

Ker noben od treh kandidatov ni dobil zadostne podpore, so izvedli še drugi krog volitev, v katerem so svetniki izbirali med Lotričem in Školčem. Vendar pa tudi drugi krog še ni prinesel odločitve, saj noben od njiju tudi tokrat ni dobil zadostne podpore. Za izvolitev na predsedniško mesto so namreč potrebni glasovi večine, torej vsaj 21 svetnikov.

Sejo so zato prekinili ter po posvetu odločili, da jo bodo nadaljevali danes. Poleg volitev predsednika DS jih čakajo tudi volitve podpredsednika ter sekretarja državnega sveta. Kdo so kandidati za omenjena mesta, pa še ni znano.

Nova sestava DS je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v prejšnjem mandatu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje