Poslanske skupine ostro: “Korupcija nima politične barve”

Slovenija 16. Nov 202306:30 > 15:57 3 komentarji
seja državnega zbora
Matija Sušnik/DZ

Državni zbor je na današnji izredni seji o boju proti korupciji, sklicani na zahtevo koalicijskih poslanskih skupin, obravnaval predlog priporočila, po katerem bi vlada v primeru ugotovljene potrebe pripravila predloge zakonodajnih sprememb za manj tveganj za korupcijo. Odbor DZ za pravosodje je predlog v sredo podprl brez glasu proti. Poslanske skupine so v predstavitvi svojih stališč izrazile ostro nasprotovanje korupciji.

Državni zbor je na izredni seji o korupciji s 70 glasovi za in štirimi proti sprejel priporočilo, po katerem naj vlada opravi temeljito analizo zakonodaje in podzakonskih predpisov, ki urejajo preprečevanje korupcije in kaznovalno pravo. Na podlagi ugotovitev naj po potrebi pripravi učinkovitejše ukrepe za omejitev tveganj za korupcijo, priporoča DZ.

Hkrati DZ s sprejetim priporočilom predlaga vladi, da v najkrajšem možnem času državnemu zboru predloži predlog prenovljene resolucije o preprečevanju korupcije v Sloveniji, katere pripravo v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije koordinira Komisija za preprečevanje korupcije.

Sklic današnje izredne seje so zahtevale koalicijske poslanske skupine, razlog pa sta bila dogajanje in javni diskurz, ki zadnje mesece znova postavlja v ospredje problematiko korupcije.

Dopolnila, ki so jih vložili v SDS, pa v sredo niso dobila zadostne podpore. V skladu z enim od njih bi vlada na področju nakupa medicinskega materiala znova uvedla sistem referenčnih cen, s čimer bi cene medicinskega materiala približali primerljivim v drugih državah EU.

Vse poslanske skupine ostro proti korupciji

Živimo v državi, kjer lahko nekateri oškodujejo posameznike in državo, kar je treba odpraviti in sankcionirati, je kot predstavnik predlagateljev dejal Miha Lamut iz Svobode. “Najbolj nas napadajo prav ljudje, ki imajo sami največ masla na glavi z namenom, da preusmerjajo pozornost s sebe drugam,” je ugotavljal. “Demonizirajo migracije in celo pozivajo k oboroževanju,” je opomnil.

Korupcija je vtkana v samo bistvo samostojne Slovenije, afere so jo spremljale od samega začetka – od trgovine z orožjem naprej, je prav tako v imenu predlagateljev spomnil Matej T. Vatovec iz Levice. Začetna točka za pogovor o problematiki je po njegovem mnenju zagotovo v DZ, pa tudi vlada ima odgovornost, da predlaga rešitve. “Korupcija je nesprejemljiva še zlasti v primerih, ko govorimo o nekakšni legalizirani korupciji, kot denimo v zdravstvu in sodstvu,” je zatrdil.

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Valerija Jelen Kosi je povedala, da vlada pozdravlja današnjo razpravo. Spomnila je na ustavno odločbo iz julija. Ta je razveljavila del zakona o kazenskem postopku, ki ureja pogoje za dostop do podatkov o uporabniku in o prometnih komunikacijskih podatkih ter do podatkov o imetnikih bančnih in podobnih računov. Ministrstvo za pravosodje zdaj intenzivno pripravlja spremembe zakona, ki bodo upoštevale tudi zaostrene varovalke na podlagi ustavne odločbe.

V predstavitvi stališč poslanskih skupin so v Levici dejali, da v Sloveniji na danes obravnavanem področju nismo naredili prav veliko. “Čudnih in skrivnostnih je veliko dogodkov, ki smrdijo do neba,” je dejal Milan Jakopovič. “Danes govorimo o sistemski korupciji, ne o diletantih in malih zlikovcih,” je pojasnil. Po njegovem mnenju niti prejšnja vlada Janeza Janše niti vladi Boruta Pahorja in Mira Cerarja niso bile odporne na korupcijo. “Nikomur niso dovoljenja vsa sredstva ne glede na politično stran, s katere prihaja,” je sklenil.

Svoboda: Korupcija je nelojalna konkurenca poštenemu delu

Korupcija je nelojalna konkurenca poštenemu delu, so poudarili v Svobodi. “Zaradi korupcije imamo vsi manj, imamo nižje plače, slabše in dražje javne storitve, več je jeze, strahu in nezadovoljstva,” je naštel Darko Krajnc. V koruptivna ravnanja so po njegovem opažanju vključeni tako predstavniki javnega in zasebnega sektorja kot politike in celo Cerkve. “Uničujoče poplave /…/ so naplavile grozljivo razkritje. Da so bile koncesije za čiščenje vodotokov podeljene v zameno za nakazani denar, ki je šel namesto za vzdrževanje vodotokov za medije, povezane s SDS,” je dejal.

V SD pa današnjo izredno sejo vidijo kot priložnost za odgovor na vprašanje, zakaj Danska na indeksu zaznave korupcije Transparency International zaseda prvo mesto, Slovenija pa šele 41. mesto med 180. državami. Cilj, ki bi si ga morali zadati kot država, je, da se po tem indeksu približamo državam, kot so Danska, Finska in Norveška, in da tudi mi ustvarimo okolje, ki temelji na etičnih vrednotah in kjer ni potrebe po korupciji, je pozval Jonas Žnidaršič.

SDS: Koalicija želi odvrniti pozornost od glavnih akterjev korupcije

V SDS so medtem ocenili, da želi koalicija odvrniti pozornost od glavnih akterjev korupcije v zgodovini Slovenije. Vlade ne moti, da še vedno ni epiloga za večmilijonsko bančno luknjo in oprani iranski denar ter preplačane žilne opornice, je naštela Jelka Godec. Po njenem opozorilu se objavljajo javni razpisi za financiranje točno določenih nevladnih organizacij, davkoplačevalski denar se porablja za resničnostne šove in projekte za mešanje megle, številni vladni funkcionarji pa niso ustrezno poročali Komisiji za preprečevanje korupcije.

NSi: Korupcija nima politične barve

Korupcija nima politične barve, zato je tudi njen pregon ne sme imeti, so prepričani v NSi. Če je drugače, sami organi pregona pripomorejo k temu, da korupcija cveti, je dejala Vida Čadonič Špelič. Šele ko bodo organi pregona uspešnejši, bo po njenem opozorilu tudi korupcije manj. Razne resolucije pa ne bodo pomagale, je prepričana. Delo pristojnih organov je po njenih navedbah včasih neučinkovito. Nedopustno se ji zdi, da ostanejo sumi korupcijskih ravnanj neraziskani in da zadeve zastarajo.

Poslanci bi morali imeti danes še eno izredno sejo, na kateri bi na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljali o predlogu priporočila vladi za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovitejše ukrepe za zaščito meja Slovenije ter krepitev varnosti državljanov Slovenije.

Vendar pa je največja opozicijska poslanska skupina zahtevo za sklic izredne seje “zaradi nekaterih spremenjenih okoliščin, povezanih s to tematiko” umaknila. Za naslednje tedne so napovedali novo zahtevo z dodatnimi priporočili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje