Državni zbor v petek na izredni seji o Andrijaničevi kandidaturi

Slovenija 15. Jul 202110:39 > 11:00 0 komentarjev
Mark Boris Andrijanič
Borut Zivulovic/ BOBO

Kolegij predsednika DZ je sklenil, da se bodo poslanci v petek opoldne zbrali na izredni seji, na kateri bodo odločali o kandidaturi Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo. Opravili pa bodo tudi tretji obravnavi novel zakonov o orožju in pravilih cestnega prometa.

Premier Janez Janša je predlog, naj Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije, v DZ poslal v ponedeljek. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo. Parlamentarni odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo kandidata, ki je iz kvote NSi, zaslišal prav tako v petek, pred izredno sejo DZ.

Andrijanič je v torek v izjavi za STA dejal, da se namerava pri ministrovanju osredotočiti na uresničevanje 40 ukrepov, ki jih je pred kratkim pripravil strateški svet za digitalizacijo, v katerem so zbrani vodilni slovenski strokovnjaki z različnih področij. Izrazil je prepričanje, da je tudi v Sloveniji dozorelo zavedanje, da je digitalizacija družbe nacionalna prioriteta.

Na mizi še noveli o orožju in pravilih cestnega prometa

Poleg odločanja o Andrijaničevi kandidaturi bosta torej na dnevnem redu petkove izredne seje DZ tudi vladni noveli zakonov o orožju in pravilih cestnega prometa. Ta med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide. Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.

V drugi obravnavi so tako na koalicijski kot opozicijski strani pozdravili predloge rešitev, kot so višje kazni za telefoniranje med vožnjo in ureditev vožnje z električnimi skiroji. Mnenja pa so se kresala pri vprašanju, ali je zniževanje kazni za prehitro vožnjo poteza, ki bo prispevala h krepitvi prometne varnosti.

Novela zakona o orožju pa v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o orožju. Zakonski predlog je naletel na zadovoljstvo v koalicijskih SDS, NSi in SMC, v delu opozicije, zlasti v LMŠ in Levici, pa so bili kritični predvsem do uzakonjanja možnosti nakupa dušilcev zvoka, legalizacije kovinskih teleskopskih palic in bajonetov ter novega kroga legalizacije nezakonitega orožja. Vladne rešitve so želeli spremeniti z vložitvijo dopolnil, ki pa jih je v drugi obravnavi večina zavrnila.

Dve noveli po skrajšanem postopku

Sicer je kolegij predsednika DZ tudi pritrdil predlogu vlade, naj poslanci noveli zakonov o zdravstveni inšpekciji in osebni asistenci obravnavajo po skrajšanem postopku. Ta po pojasnilu vlade odpravlja pomanjkljivosti zdajšnje ureditve ter določa, da osebne asistence ne bi več mogli izvajati samostojni podjetniki posamezniki. Novela predvideva tudi ponovno oceno upravičencev do osebne asistence.

Z novelo zakona o zdravstveni inšpekciji pa vlada predlaga poenotenje pogojev za imenovanje glavnega zdravstvenega inšpektorja z zakonom o inšpekcijskem nadzoru. Tako bi se črtalo zakonsko določilo, po katerem se na mesto glavnega zdravstvenega inšpektorja imenuje zdravnik-specialist preventivnih zdravstvenih dejavnosti, ki ima vsaj 11 let delovnih izkušenj.

Kolegij je tudi potrdil terminski program dela DZ za september in okvirni terminski program za oktober. Prav tako so vodje poslanskih skupin na seji načelno podrli predlog, da bi vsi poslanci skupaj pozvali državljane k cepljenju proti koronavirusni bolezni. Pred dokončno odločitvijo bodo vodje preverili podporo temu predlogu v svojih poslanskih vrstah. Poziv naj bi objavili v petek na parlamentarni spletni strani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!