Janša za ministra za digitalno preobrazbo predlagal Andrijaniča

Slovenija 12. Jul 202119:07 > 22:48 1 komentar
Mark Boris Andrijanič
Borut Živulović/BOBO

Predsednik vlade Janez Janša je državnemu zboru za kandidata za ministra brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil Službo vlade za digitalno preobrazbo, predlagal Marka Borisa Andrijaniča.

Predsednik vlade Janez Janša je danes v državni zbor posredoval predlog kandidata za ministra brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije ter vodil Službo vlade za digitalno preobrazbo, ki se ustanavlja v ta namen.

Po zakonu o vladi lahko ima vlada poleg ministra brez resorja, pristojnega za Slovence v zamejstvu in po svetu, največ dva ministra brez resorja, ki pomagata predsedniku vlade pri usklajevanju dela in opravljanju njegove funkcije v okviru danih pooblastil. Vlada že ima ministra brez resorja, pristojnega za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Za ministra brez resorja je Janša predlagal Marka Borisa Andrijaniča, univerzitetnega diplomiranega pravnika. Janša je kot obrazložitev na Twitterju zapisal, da je “digitalna preobrazba zahteven in strateško pomemben proces, ki terja veliko usklajevanj med resorji,” zato je smotrno, da postane predsednik Strateškega sveta za digitalizacijo tudi vladni minister.

Od aprila naprej vodi Strateški svet za digitalizacijo

Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, je Andrijanič diplomiral na ljubljanski pravni fakulteti, na Univerzi v Oxfordu pa pridobil naziv Master of Public Policy (MPP). Od aprila 2021 vodi vladni Strateški svet za digitalizacijo, ki je 22. junija predstavil prvi paket ukrepov digitalizacije s 40 rešitvami za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja in gospodarstva. Med leti 2016 in 2021 je bil direktor za korporativne zadeve v Srednji in Vzhodni Evropi pri podjetju Uber.

Predsednik vlade je ob tem predlagal, da se postopek imenovanja ministra opravi čimprej in skladno s poslovnikom državnega zbora.

Andrijanič obljubil podporo

Po tem ko je postalo znano, da je Andrijanič kandidat za ministra, sta mu na Twitterju že čestitala Franc Bogovič in Žiga Turk, obema pa se je kandidat zahvalil. Turku je Adrijanič odvrnil: “Upam, da bom dobil priložnost nadaljevati tvojo reformno agendo,” Bogoviču pa: “Če bom potrjen, lahko računaš na mojo polno podporo tvojemu vseevropskemu projektu pametnih vasi”.

Za zaupanje se je zahvalil tudi predsedniku vlade in ob tem zapisal: “Digitalizacija družbe mora postati projekt vseh za vse. Če bom potrjen, bodo zato moja vrata na široko odprta“.

“Na žalost pod evropskim povprečjem”

Poglejte si oddajo N1 STUDIO o ukrepih za digitalizacijo, v kateri je 23. junija gostoval Andrijančič. Med gostovanjem v oddaji je Andrijanič pojasnil, da je digitalizacija izjemna priložnost za majhne in agilne, a hkrati ne prizanaša tistim, ki so neodločni in počasni.

“V svetu vidimo veliko majhnih držav, ki so izjemno uspešne na področju digitalizacije,” je dejal. Majhne države imajo torej prednost, da se lahko hitreje prilagajajo in hitreje povzdignejo na vrh trenda, ki se mu reče “digitalna preobrazba”. “Danes pa smo na žalost pod evropskim povprečjem,” je povedal Andrijanič in dodal, da se glede na Indeks digitalnega gospodarstva in družbe (DESI) uvrščamo šele na 16. mesto med evropskimi državami. Praktično v vseh segmentih smo pod evropskim povprečjem, in to nas bi moralo izjemno skrbeti, meni Andrijanič.

Strateški svet za digitalizacijo je bil tako ustanovljen prav zato, da bi se lahko prebili med prvih pet digitalno najbolj naprednih držav na svetu. “To seveda ne bo enostavno, veliko je odvisno tudi od implementacije in ne le od predlogov, vendar upamo na najboljše,” je bil optimističen Andrijanič.

Digitalizacija ena od prioritet načrta za okrevanje

Digitalizacija je ena od prioritet načrta za okrevanje in odpornost, po katerem naj bi Slovenija iz evropskega mehanizma za okrevanje prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev in 705 milijonov evrov posojil. V načrtu, ki ga je Evropska komisija že odobrila, morajo pa ga še države članice, je za uresničevanje zelenih ciljev predvidenih 42,4 odstotka sredstev, za uresničevanje digitalnih ciljev pa 21,4 odstotka sredstev.

Z digitalizacijo je povezanih več ključnih naložb v načrtu, med njimi za digitalizacijo železniške infrastrukture, posodobitev izobraževanja, digitalno javno upravo, za infrastrukturo na področju zdravstva in dolgotrajne oskrbe, za e-zdravje in za širokopasovne povezave.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje