Opozicijski četverček nasprotuje imenovanju Andrijaniča

Slovenija 13. Jul 202117:48 4 komentarji
Mark Boris Andrijanič
Borut Živulović/BOBO

Medtem ko v koalicijskih vrstah pričakujejo, da bo Mark Boris Andrijanič v DZ imenovan za ministra za digitalno preobrazbo, so podporo imenovanju že odrekle stranke LMŠ, Levica, SAB in SD.

Kandidat za ministra za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič, ki je iz kvote NSi, se bo predvidoma v petek predstavil pred odborom DZ, še isti dan pa je pričakovati tudi odločanje o njegovem imenovanju na izredni seji DZ. Koalicija poudarja pomen digitalne preobrazbe za državo in pričakuje zadostno podporo – za imenovanje ministra je namreč potrebna večina prisotnih poslancev.

Predsednik vlade Janez Janša je predlog, da Andrijanič postane minister brez resorja, ki bo usklajeval delo ministrstev pri digitalni preobrazbi Slovenije, v DZ poslal včeraj. V ta namen se ustanavlja tudi služba vlade za digitalno preobrazbo.

Kot je v današnji izjavi za STA pojasnil vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec, gre za smiselno nadaljevanje dosedanjih aktivnosti. “Digitalna preobrazba je praktično na prvem mestu, kar se tiče prihodnjih strategij, in s tega naslova je tudi razumljivo, da je treba znotraj inštitucij na ravni vlade postaviti neko koordinacijo,” je dejal. Imenovanje ministra, ki bo usmerjal digitalni prehod znotraj posameznih resorjev, se mu zdi korak v pravo smer. Morebitna podpora iz vrst opozicije bi Krivca sicer pozitivno presenetila, a pričakuje, da bo Andrijanič dobil zadosti glasov iz vrst koalicije.

Danijel Krivec, Jože Horvat
Borut Živulovič/BOBO

“Preštevanje”

Vodja poslancev NSi Jožef Horvat je v današnji izjavi novinarjem v DZ povedal, da z Andrijaničem delijo skupne vrednote. Če ga je premier predlagal za ministra, je po Horvatovih besedah normalno, da so se v DZ glede podpore za imenovanje “prešteli”. Ob tem verjame, da v DZ ne bi smelo biti nikogar, ki bi nasprotoval digitalni preobrazbi Slovenije.

Vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič je za STA pojasnil, da je predlog predsednika vlade, da Andrijanič postane minister brez resorja, koalicijsko usklajen in ga v SMC podpirajo. Andrijanič lahko računa tudi na podporo treh poslancev SNS. “Če želimo, da država deluje, je treba pri tem pomagati, ne pa rušiti. Rušenja v DZ imajo ljudje čez glavo,” je danes menil prvak SNS Zmago Jelinčič.

Štiri opozicijske stranke nasprotujejo imenovanju

Nasprotno so opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB proti imenovanju Andrijaniča za ministra za digitalno preobrazbo. Čeprav pritrjujejo pomenu digitalizacije, pa se jim zdi za to potezo politično povsem neprimeren trenutek in preusmerjanje pozornosti.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je predlog za novega ministra v današnji izjavi v DZ označil za preusmerjanje pozornosti, “po velikem fiasku na referendumu o zakonu o vodah pač dokazovanje, kako oni delajo in se ni nič zgodilo”. Strinja se glede pomena digitalizacije za državo, ampak dodaja: “Ko ti streha pušča in se hiša podira, se verjetno ne pogovarjaš o toplotni črpalki, ampak najprej tisto saniraš.” “Zdaj govoriti o tem je tako, kot da bi orkester na Titaniku vadil nove skladbe,” je dodal Šarec.

Marjan Šarec
Žiga Živulović jr./Bobo

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je poudaril, da kandidata v nobenem primeru ne bodo podprli. “Videli smo, kako je prišel na slovensko politično sceno. V prvi vrsti kot lobist za Uber. Bojimo se, da njegovo ministrovanje ne bo toliko namenjeno digitalizaciji oziroma se bojimo, da Andrijanič slednjo razume predvsem kot spodbujanje nepoštenih praks, ki gredo proti delavskim pravicam,” je pojasnil Vatovec.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je povedal, da je po neuspehu na referendumu včeraj pričakoval pismo, da bo kdo od ministrov odšel, ne pa prišel. “Bodimo realni. Smo tik pred zaključkom mandata in tik po referendumu, ki je jasno pokazal, kaj si ljudje mislijo. To je v tem trenutku politično vprašljivo. Kot da bi želeli ljudi jeziti,” je še ocenil.

Vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper pa je v izjavi dejala, da se jim zdi nesmiselno komentirati ali izbirati novega ministra v vladi, ki se ji tako ali drugače izteka čas. Izpostavila je plebiscitarno zavrnitev novele zakona o vodah na nedeljskem referendumu ter veto DS na novelo zakona o nalezljivih boleznih. “V tem trenutku, v tem položaju, je predlagati novega ministra res smešno. Mi si prizadevamo za čim prejšnje predčasne volitve,” je dejala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje