Dve besedi: potovanja in zabava. “A prej je še ta matura”

Slovenija 20. Maj 202218:09 0 komentarjev
Četvorka
Borut Živulović/BOBO

Vzdušje na Paradi ljubljanskih maturantov je bilo milo rečeno živahno. V zraku ni bilo čutiti živčnosti, ki se vleče po hodnikih srednjih šol v dneh, ko tam poteka matura, temveč le veselje, mladost, brezskrbnost in pričakovanje najdaljšega poletja v življenju.

Pred velikim trenutkom, ko se je iz zvočnikov ob natančno 12.00 zaslišala Straussova opereta Netopir, so se maturanti in maturantke na Kongresnem trgu ogreli s plesi, ki jih pozna praktično vsakdo. Videti je bilo vse od makarene, pa do Y.M.C.A. in znamenitih račk, ki jih plešemo praktično od vrtca do abrahama.

Po nagovoru ljubljanskega župana Zorana Jankovića – občina je Dijaški skupnosti Ljubljana občutno pomagala pri organizaciji dogodka – je sledilo odštevanje: “10, 9, 8, 7, 6 …” Ko je ura odbila 12, so maturanti, lično postavljeni v vrste, začeli s prvo sliko četvorke in se spretno prebili do finalne, najbolj vesele, vrteče in ploskajoče slike.

Fantje so bili oblečeni v živo zelene majice, punce v bele, hitro po koncu četvorke pa so se umaknili v tamkajšnji park Zvezda, kjer so našli zatočišče pod drevesi. Mnogi pa so odhiteli domov, saj morajo, kot so sami slikovito opisali, še nekaj časa žuliti knjige, saj je pred njimi še glavni zrelostni izpit v času srednje šole.

Vsi so imeli občutek, da so s sinhrono četvorko opravili super, celo vrhunsko. “Na začetku smo rabili malo časa, da se zorganiziramo, ampak nam je potem šlo ’ful fajn’,” je dejal eden izmed dijakov četrtega letnika, ki namerava po maturi – kot tudi številni drugi – predvsem “žurat”.

“Meni se to zdi vrhunski zaključek maturitetnega obdobja, zdaj pa gremo pisat maturo in potem po nove zmage,” je naznanil drug dijak.

Odgovori sodelujočih na paradi so si bili precej podobni, saj se vsi veselijo najdaljšega poletja doslej, a je obenem pred njimi še del, ki je v času srednje šole največji strah in trepet – matura. “Naprej pa stoodstotno faks, da se lahko boljše zaposlimo,” je še bolj dolgoročno razmišljala sogovornica Zarja. Timon je kot načrt prav tako omenil faks, ob tem pa je dodal: “Če bomo tja prišli.”

David in njegova soplesalka sta pred našo kamero brez zadrege pokazala tudi, da sta na vajah za maturantski ples z veseljem sodelovala. Ob spremljavi glasbe – sicer ne najbolj primerne za ta ples – sta zasvingala.

Rekord letos ni padel, saj še vedno velja tisti iz leta 2011, ko sta sinhrono zaplesala 33.202 plesalca in plesalki. Se je pa po poročanju Radio Slovenija International (Radio SI) samo v Ljubljani zbralo med 2.000 in 3.000 maturantov in maturantk, skupaj pa naj bi se ob 12. uri zavrtelo več kot 15.000 mladih v različnih mestih.

V Kranju so edini pripravili tradicionalni maturantski sprevod po mestu, zaplesali pa so oblečeni v obleke, ki so jih nosili na uradnem zaključnem plesu. Četvorka je ob 12. uri razveseljevala tudi v Velenju, Celju, Novi Gorici, Mariboru, Murski Soboti, Novem mestu, Ajdovščini, Lendavi, Ljutomeru, Črnomlju, Mirni, Tolminu, Slovenskih Konjicah, Sežani, Šentjerneju in Litiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!